Težko pričakovano poročilo Mednarodne protidopinške agencije, objavljeno na 103 straneh, je potrdilo šokantne navedbe, ki so jih pred dvema mesecema v obširnem članku objavili pri New York Timesu. Časnik je takrat razkril, da so ruski športniki, med njimi tudi dobitniki olimpijskih odličij, na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju pred dvema letoma nastopali pod vplivom prepovedanih poživil. Celoten program je potekal pod budnim nadzorom ruskega ministrstva za šport ter ob pomoči varnostnih in tajnih vladnih služb.

Soči le vrh ledene gore

Vodja preiskave, Kanadčan Richard McLaren, je na novinarski konferenci v Torontu dejal, da je prikrivanje pozitivnih vzorcev ruskih športnikov potekalo več let. Pri tem sta sodelovala protidopinška laboratorija v Moskvi in Sočiju, ki pa sta uporabljala dve popolnoma različni metodi. »Moskovski laboratorij je uporabljal sistem, po katerem so pozitivnim športnikom zagotovili lažne negativne izide testov, medtem ko so v Sočiju sporne vzorce urina zamenjevali,« je razkril McLaren, ki je metodo moskovskega laboratorija opisal kot preprosto in učinkovito, medtem ko je bila tista, ki so jo uporabili v Sočiju, bistveno bolj prebrisana in prefinjena ter morda še najbolj spominja na poglavje, vzeto iz kakšnega vohunskega romana, saj so oporečne vzorce menjavali v nočnih urah in skozi manjšo in zakrito odprtino v steni laboratorija.

Kot je razkrilo poročilo krovne protidopinške agencije, operacija ni bila omejena le na olimpijske igre v Sočiju, temveč so doping v vrstah ruskih športnikov prikrivali tudi na svetovnem atletskem prvenstvu v ruski prestolnici leta 2013 in na plavalnem svetovnem prvenstvu dve leti kasneje v Kazanu. Med 577 pozitivnimi vzorci naj bi jih v ruskih laboratorijih zadržali najmanj 312. »Po končanem atletskem prvenstvu v Moskvi je laboratorij v tem mestu zadržal več vzorcev, ki so jih odprli in zamenjali, saj je bil v njih 'umazan' urin. Šele nato so vzorce poslali v drug laboratorij, kot je zahtevala krovna atletska zveza IAAF,« je svoje ugotovitve predstavil McLaren, tudi član Mednarodnega športnega razsodišča (CAS) v Lozani.

Bach: Gre za napad na integriteto športa

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je izsledke v poročilu opisal kot šokantne in dodal: »Vse skupaj predstavlja doslej še neviden napad na integriteto športa in olimpijskih iger. MOK ne bo okleval, ko bo odločal o najstrožjih možnih ukrepih proti vpletenim,« je zatrdil Nemec. Nič manj ogorčeno se ni odzval prvi mož Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Philip Craven, saj se je izkazalo, da je med grešniki tudi 35 paraolimpijskih športnikov. »Pretreseni smo pa tudi neprijetno presenečeni in žalostni, ko se je izkazalo, za kako razširjeno mrežo dopinga je šlo. McLarnovo poročilo je črn dan za celoten šport. V IPC bomo preučili poročilo in poskušali ugotoviti, kakšne vplive ima to lahko na paraolimpijski šport.«

Kakšna kazen utegne doleteti Ruse, Bach ni želel razkriti, bo pa več znano na jutrišnji novinarski konferenci Mednarodnega olimpijskega komiteja. Predsednik Wade Ben Nichols je pozval, naj se Rusom prepove nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Pri njegovi pobudi ga podpirata tudi Amerika in Kanada, ki se za takšen ukrep zavzemata že dalj časa. »Trenutni protidopinški sistem je pokvarjen in nujno potrebuje pozornost vseh, ki jim je v interesu, da zaščitijo poštene športnike,« je še pred objavo poročila dejal izvršni direktor ameriškega olimpijskega komiteja Scott Blackmun.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je na očitke odzval z zagotovilom, da bodo vse vpletene uradnike med lastno preiskavo suspendirali, Wado pa pozval, naj jim posreduje posreduje na dejstvih temelječe podrobnejše informacije, ki jih bodo lahko uporabili ruski preiskovalci.