Na ducate ruskih športnikov, vključno s petnajstimi dobitniki odličij, naj bi na olimpijskih igrah v Sočiju nastopilo pod vplivom prepovedanih poživil. Program naj bi v celoti vodil Kremelj, ki najnovejše obtožbe o sistematičnem dopingu njihovih športnikov vidi kot le še enega v nizu napadov na ruski šport.

Nova razkritja o množičnem jemanju prepovedanih poživil ruskih športnikov, tokrat v času zimskih olimpijskih iger v Sočiju, so javnosti predstavili novinarji časnika New York Times. Ameriški dnevnik se je v svojem članku oprl na izpoved nekdanjega direktorja ruskega protidopinškega laboratorija Grigorija Rodčenkova, ki je med igrami pred dvema letoma vodil laboratorij in preverjal vzorce olimpijcev. Kot je razkril, je v afero vpletenih na ducate ruskih športnikov, vključno s petnajstimi dobitniki olimpijskih odličij.

Po trditvah Rodčenkova so si ruski športniki pomagali s posebnimi koktajli, sestavljenimi iz treh vrst prepovedanih substanc, ki so bile za boljšo absorpcijo pomešane z alkoholom. Da športnikov ne bi odkrili, so domači protidopinški strokovnjaki ob podpori obveščevalne službe oporečne urinske vzorce nadomestili s čistimi. »Ljudje slavijo svoje olimpijske junake, mi pa kot nori nadomeščamo vzorce. Si lahko predstavljate, kako organiziran je olimpijski šport,« je za New York Times dejal Rodčenkov. Do menjave okoli stotih oporečnih vzorcev s čistimi, ki so jih zbrali že mesece prej, je menda prihajalo v nočnih urah, in sicer skozi manjšo luknjo v steni laboratorija.

Skrb vzbujajoče obtožbe

Navedbe časnika niso razburile le športne javnosti, temveč tudi Mednarodni olimpijski komite, ki je že v četrtek ukazal temeljito preiskavo primera. »Obtožbe so zelo podrobne in skrb vzbujajoče. Mednarodno protidopinško agencijo (Wada) smo že zaprosili, naj začne zadevo nemudoma preiskovati,« je sporočil tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja in povedal, da je laboratorij v Sočiju uradno potrdila Wada, njegovo delovanje pa je nadziralo od 15 do 20 mednarodnih strokovnjakov iz desetih različnih laboratorijev krovne protidopinške agencije.

»Organizacija laboratorija, vključno s sistemom za nadzor kakovosti, je bila v skladu z mednarodnimi pravili in predpisi. Neodvisna komisija Wade je v času olimpijskih iger v Sočiju bedela nad vsemi protidopinškimi dejavnostmi in na koncu izdala zadovoljivo poročilo,« je dodal tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Novi napad na ruski šport?

Na seznamu domnevnih kršiteljev so se znašli številni ruski zvezdniki, med drugim kar 14 smučarjev tekačev in tudi vozniki boba. »To je popoln nesmisel, to se mora nehati,« je pisanje enega najuglednejših svetovnih časnikov burno komentiral smučarski tekač Aleksander Legkov, ki je domače igre sklenil z osvojenim zlatom in srebrom. »Nastopil sem pošteno. Moja olimpijska zmaga ni naključna,« se je branil Legkov in Rodčenkovu že zagrozil s tožbo. Nič manj ogorčen ni bil odziv Kremlja. Vladni tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je navedbe označil za neutemeljene, minister za šport Vitalij Mutko pa v tem vidi nov napad na ruski šport.

Najnovejši dopinški škandal je le še eden v nizu številnih, v katerih so se v zadnjem obdobju znašli v središču pozornosti ruski športniki. Pred dvema mesecema je zaradi jemanja meldoniuma, ki se uporablja tudi za zdravljenje diabetesa in nizke ravni magnezija, na dopingu padla teniška igralka Marija Šarapova, zaradi razširjenega in sistematičnega jemanja prepovedanih poživil pa imajo od novembra lani prepoved nastopanja na mednarodnih tekmovanjih tudi ruski atleti.