Otoški in nemški medij sta se dokopala do podatkov 12 tisočih krvnih testov, ki so bili opravljeni med pet tisoč atleti. Kot poročajo tuji mediji, so dokumenti v lasti Mednarodne atletske zveze (Iaaf), v javnost pa so prišli s pomočjo za zdaj še anonimnega žvižgača.

Po besedah strokovnjakov, ki so pregledali bazo podatkov, je kar tretjina dobitnikov medalj (146) s svetovnih prvenstev prvenstev in olimpijskih iger med letoma 2001 in 2012 imela sumljivo krvno sliko. Rezultati dopinških testov so prav tako pokazali, da je več kot 800 atletov, zlasti iz vzdržljivostnih disciplin, imelo v krvi snovi, ki namigujejo na jemanje prepovedanih poživil.

Kot poroča BBC, je imelo na olimpijskih igrah v Londonu pred tremi leti vsaj deset dobitnikov medalj sumljive rezultate krvnih testov, v nekaterih finalih disciplin pa so neobičajno krvno sliko imeli kar vsi trije nosilci kolajn. Pri jemanju prepovedanih poživil menda prednjačijo ruski tekmovalci, saj naj bi bilo kar 80 odstotkov odličij te države osvojenih z uporabo nedovoljenih sredstev.

Bubka: Če bo treba spremeniti pravila in predpise, bomo to tudi storili

Na obtožbe o domnevnih hudih dopinških kršitvah v svetovni atletiki sta se že odzvala predsednik Svetovne protidopinške agencije (WADA) Craig Reedie kot tudi podpredsednik Mednarodne atletske zveze Sergej Bubka.

»To so hude obtožbe, ki jih bomo v najkrajšem možnem času preverili,« je na zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja v Maleziji novinarjem obljubil Reedie. »Nad številkami, ki so ušle v javnost, sem zelo presenečen. Prepričan sem, da si bodo pri Iaaf primer ogledali pobližje in skušali ugotoviti vir.«

In čeprav neobičajni izsledki krvnih testov pri atletih še ne pomenijo, da so ti posegali po nedovoljenih poživilih, je objava podatkov močno omajala ugled Iaaf. Poleg tega velja dodati, da je afera izbruhnila ob nadvse neugodnem času za zvezo, saj je že čez nekaj tednov na sporedu svetovno atletsko prvenstvo v Pekingu kot tudi predsedniške volitve Iaaf.

»Naj bo jasno, da do dopinga gojimo ničelno toleranco,« se je ostro odzval podpredsednik krovne atletske zveze Sergej Bubka. »Ne bomo šli v podrobnosti, vendar pa Iaaf prednjači v boju proti dopingu. Tega boja ne bomo zaustavili. Če bo treba spremeniti pravila in predpise, bomo to tudi storili.«

Bubka, ki se z Britancem Sebastianom Coeom poteguje za predsedniški stolček pri Iaaf, je še pripomnil, da bo atletska zveza že v kratkem podala uradno izjavo glede novonastalega škandala, v kateri se bo odzvala tudi na nekatere podrobnejše očitke.

Kot še navajajo tuje tiskovne agencije, naj bi se kršitve sicer izvajale predvsem s transfuzijami krvi in mikro dozami eritropoietina (EPA) za povečanje števila rdečih krvničk.