Za vsako reprezentanco je idealno, če kolajno osvoji čim prej oziroma že prvi kandidati za odličja izkoristijo ponujeno priložnost ali upravičijo vlogo favorita. Na takšen način sprostijo in razbremenijo vse druge člane reprezentance, ki pogledujejo na zmagovalni oder, in dajo dodaten zagon tistim, ki niso v ospredju, da naredijo rezultat kariere in poskrbijo za veliko presenečenje. Vzorčni primer takšnega je nastop Slovenije pred dvema letoma na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Ko je smučarski skakalec Peter Prevc osvojil prvo kolajno, je sprožil plaz osvajanja odličij, ki se je končal pri rekordni številki osem. Ob tem je bilo še nekaj zapravljenih priložnosti za uvrstitev na zmagovalni oder.

A plaza kolajn ni sprožil le Prevc, ampak ima zanj veliko zaslug tudi hokejska reprezentanca. S svojimi predstavami, ko je premagovala favorite, ni le navdušila, ampak je obenem dvigovala moštveni duh do neba v vsej olimpijski odpravi. Izjemno čustveni kapetan Tomaž Razingar ni vodil ekipe le na ledu, ampak je bil skupaj s soborci med najbolj glasnimi navijači na tribunah, ko je spremljal nastope v individualnih športih. Za tekme slovenske hokejske reprezentance se je med slovenskimi olimpijci iskala vstopnica več.

Zdaj je pred takšnim izzivom v Braziliji tudi slovenska rokometna reprezentanca. Če bodo Uroš Zorman in druščina igrali dobro in zmagovali, bodo podžgali še druge člane slovenske olimpijske odprave, da bodo še odločnejši in samozavestnejši vstopili v tekmovalno areno. Ko smo se pogovarjali z rokometaši, so odločno zatrdili, da so pripravljeni sprejeti takšno vlogo. Olimpijska reprezentanca, ki ima v svojih vrstah ekipo v moštvenih športih, ima še večjo vrednost in ugled na športni borzi.