Uvrstitev rokometa v spored olimpijskih iger je v tesni povezavi z Nemčijo. Prvič je bil del olimpijskega programa na igrah leta 1936 v Berlinu, po 36 letih posta se je znova vrnil v olimpijski spored, ko je Nemčija z Münchnom gostila igre leta 1972. Od takrat je rokomet stalni član olimpijske družine, vendar med ekipnimi športi v senci bolj atraktivnih in globalnih športov, kot sta košarka in odbojka, v Braziliji pa bo še v senci nogometa.

Če upoštevano le olimpijske nastope, je moška rokometna reprezentanca najuspešnejša med slovenskimi ekipnimi športi, saj bo na turnirju nastopila že tretjič. Udeleženci olimpijskih iger so bili še hokejisti leta 2014 v Sočiju, ko so s sedmim mestom spisali eno največjih športnih zgodb v 25-letni zgodovini samostojne države. Rokometaši so bili na olimpijskem turnirju leta 2000 v Sydneyju osmi, štiri leta kasneje v Atenah pa enajsti.

Rokometaši vedno s ponosom poudarijo, da so bili prvi med ekipnimi športi, ki so se uvrstili na olimpijski turnir. Da so si izborili pot v Avstralijo, je bilo sploh veliko presenečenje, saj so na odločilni tekmi na evropskem prvenstvu sredi Zagreba premagali prav favorizirane gostitelje Hrvate. Reprezentanco je izjemno preudarno vodil selektor Leopold Jeras, v ekipi je bilo kar nekaj legendarnih igralcev. Najbolj znana obraza sta bila vratar Rolando Pušnik in Iztok Puc, ki je po Jugoslaviji in Hrvaški igral še za tretjo reprezentanco. Začel se je uveljavljati tudi mladi val, v katerem so bili Renato Vugrinec, Aleš Pajovič in Zoran Jovičić.

Tiselj ni znal delati z zvezdniki

Vidno vlogo je igral Uroš Šerbec, ki je v sedanji reprezentanci pomočnik selektorja. »V primerjavi s turnirjem pred 16 leti je bil narejen velik napredek glede prehrane in regeneracije. Zdravniška služba ima zdaj vrhunske aparature. Fantje imajo posebnega trenerja za kondicijsko pripravo. Vsega tega takrat nismo imeli, zato so treningi lahko veliko bolj intenzivni,« je primerjavo naredil Uroš Šerbec. Slovenija je v Sydneyju zelo dobro igrala v kvalifikacijski skupini, kjer je remizirala s Francijo, v četrtfinalu pa je bila boljša Rusija.

Enajsto mesto na olimpijskih igrah 2004 v Atenah je bilo veliko razočaranje in neuspeh glede na to, kaj so slovenski rokometaši dosegli v prvi polovici leta. Na evropskem prvenstvu v Sloveniji je reprezentanca osvojila srebrno kolajno, potem ko je izkoristila vse prednosti, ki jih v rokometu prinaša domače igrišče. Za nameček je Celje postalo še klubski evropski prvak. V primerjavi z zasedbo, ki je postala evropski podprvak, je bila reprezentanca boljša še za vzhajajočega zvezdnika, Belorusa Sergeja Rutenka, ki je postal slovenski državljan. A selektor Tone Tiselj ni bil dorasel nalogi, saj se ni zavedal, da so zvezdniki Zorman, Rutenka, Vugrinec, ki so s Celjem osvojili ligo prvakov, v ekipi pomembnejši od njega. Slovenija je na šestih tekmah dosegla zgolj dve zmagi in osvojila predzadnje mesto, potem ko je na zadnji tekmi premagala Egipt.

Iz reprezentance, ki je nastopila pred 12 leti, sta letos v ekipi še kapetan Uroš Zorman in Vid Kavtičnik. Čeprav se je leto 2016 za slovenski rokomet začelo s polomom na evropskem prvenstvu na Poljskem, kjer je bila reprezentanca šele štirinajsta, je za Zormanom sanjska sezona. Potem ko je reprezentanca na začetku leta dosegla dno, se je z reprezentanco na turnirju v Malmöju na Švedskem z dodatnimi kvalifikacijami uvrstil na olimpijski turnir, s Kielcami senzacionalno postal evropski klubski prvak, z reprezentanco se je v kvalifikacijah prebil še na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Franciji. Slovenija tokrat stavi na moštvenega duha, s katerim je tudi poskrbela, da na olimpijskem turnirju ni zbrana vsa svetovna smetana. Slovenija je prav na Švedskem izločila dvakratne svetovne prvake Špance, ki so vselej med favoriti za kolajne. Minimalen cilj je preboj iz skupine v četrtfinale in izboljšanje osmega mesta iz Sydneyja.

Zorman se želi posloviti s kolajno

»V Malmöju smo zajeli veter, ki nas še nosi. Vsaka zmaga še zviša samozavest. Čeprav nam je šlo doslej vse po načrtih, je še vedno precej prostora za napredek. V Rio odhajamo optimistični, vendar brez evforije, predvsem pa moramo biti strpni in potrpežljivi tudi takrat, ko nam ne bo šlo. Domala nemogoče je, da bi vse tekme v predtekmovanju odigrali na vrhunski ravni,« je poudaril 36-letni kapetan in rekorder po številu nastopov za Slovenijo Uroš Zorman, ki ne skriva velike želje, da bi reprezentančno kariero sklenil z olimpijsko kolajno.

Izjemno močan adut Slovenije je 55-letni selektor Veselin Vujović. Ve, kako je osvajati kolajne kot igralec (z Jugoslavijo je bil olimpijski prvak leta 1984 v Los Angelesu in bronast leta 1988 v Seulu) in kako je voditi reprezentanco (z Jugoslavijo četrti leta 2000 v Sydneyju). Zanj je nastop v Braziliji kot navaden turnir in v tem duhu je vseskozi tudi pripravljal reprezentanco. Slovenija je pod Vujovićem zelo izboljšala igro v obrambi, kjer je agresivnost dvignila na najvišjo možno raven. V napadu imajo igralci obilo tehničnega znanja, zato tekmec nikoli ne ve, od kod mu preti nevarnost. Prav zaradi tehničnega znanja in hitrosti so se Slovenci zelo hitro prilagodili novim pravilom, ko namesto vratarja lahko igra sedmi igralec, ki pa ne sme v gol, če ekipa izgubi žogo.

Tekme Slovenije v predtekmovanju

Dnevnik

PODATKI

po slovenskem času

:

Slovenija

Egipt

2.50

8. avgust

ponedeljek

:

Brazilija

21.40

9. avgust

torek

:

Švedska

0.50

12. avgust

petek

:

Nemčija

14.30

13. avgust

sobota

:

Poljska

15. avgust

14.30

ponedeljek