Po kondicijskih pripravah na Rogli, treningih z žogo v Zrečah, dveh tekmah s Tunizijo, ki sta bili zaradi ostrine tekmeca vse prej kot prijateljski, je slovenska moška rokometna reprezentanca v Hrpeljah in Kozini začele sklepne priprave za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janieru, kamor bo odpotovala v ponedeljek, 1. avgusta, iz Benetk. Ker želi selektor Veselin Vujović obdržati maksimalno zbranost in pristop, je na pripravah še vedno 19 rokometašev. Šele dan pred odhodom na olimpijske igre bo znanih 17 igralcev, od katerih jih bo 15 imelo pravico bivanja v olimpijski vasi, dva pa bosta živela zunaj nje.

Ker je Bonifika drugi dom slovenske reprezentance, je včeraj v Kopru pričakovano gostila Hrvaško, ki se prav tako pripravlja na olimpijski turnir. Uvod v tekmo je bil spektakularen in nabit s čustvi, saj se je pred začetkom po igrišču sprehodila slovenska olimpijska reprezentanca. Gledalci so z vzkliki »Mi, Slovenci«, rokometaši na čelu s člani strokovnega štaba pa s tleskom rok pozdravili vsakega člana slovenske olimpijske odprave iz preostalih 13 športnih panog.

Čeprav gre zaradi sosedstva za velik prestiž med reprezentancama, slovenski selektor Vujović sploh ni posebej preučeval tekmeca. To niti ni potrebno, saj ga dobro pozna, glede na to, da je trener hrvaškega prvaka Zagreba. Uvod v tekmo je bil daleč od prijateljskega, oboji so zaigrali na vso moč, da je pokalo na vse strani. Ni bilo opazne utrujenosti, čeprav je imela Slovenija dopoldne zahteven trening. Temperamentni selektor Vujović je bil na nogah že od prve sekunde. Robustni Matej Gaber je dosegel vodilni gol, ko so mu gledalci na tribuni še prepevali vse najboljše za 25. rojstni dan.

Slovenci so blesteli v obrambi, a dolgo časa niso uspeli pretvoriti odlične predstave Gorazda Škofa (10 obramb v prvem polčasu) v izdatnejše vodstvo vse do konca prvega dela, ko so zaostanek 7:8 (edino vodstvo Hrvatov na tekmi) spremenili v vodstvo z 11:8 in ga z raznovrstno igro v napadu povečali na štiri do odmora. »To so pripravljalne tekme. Šele gradimo igro za tisto, kar prihaja v Riu. Morda je bila kakšna tehnična napaka preveč, a vse bo prišlo na pravo mesto, ko se bo telo malo umirilo in ne bo več takšne vročine. Glede na veliko rotacij, je zmaga za samozavest zelo pomembna. Veseli smo, da je bila dvorana tako polna kot v Trbovljah in smo pokazali kompaktno igro. Naša obramba je bila boljši del v prvem polčasu, a tudi Hrvati so igrali kakovostno, saj skoraj z vsakega tekmovanja prinesejo kolajno. Selektor Vujović nam je dal še malo več samozavesti, predrznosti in pokvarjenosti. Bomo videli, kako bo, ko v Riu ne bo več domačih gledalcev, a tudi na olimpijski turnir smo se uvrstili na tujem na Švedskem,« je bil realen najboljši igralec tekme Gorazd Škof.

Hrvati so po zaslugi treh golov, ko je Kopljar preluknjal Skoka, drugi polčas začeli z delnim izidom 3:0. Čeprav je imel vratar Lesjak v drugem polčasu le tri obrambe, so Slovenci tekmo brez večjega stresa pripeljali do prestižne zmage. »Vedno je lepo premagati Hrvaško, a v drugem polčasu so prejeli kar 16 golov, kar mi ni všeč. Zaradi velikega števila rotacij je logično, da je igra malo padla. Potnikov za Brazilijo ne morem določiti, če ne dam vsem priložnosti. Ko je bila Hrvaška v popolnem naletu, smo odigrali mirno in taktično dobro, le centralni del obrambe je preveč popuščal. Realna slika naše reprezentance se bo pokazala v Braziliji,« je tekmo videl slovenski selektor Veselin Vujović.