Ker smo Slovenci narod, ki nas v večini zanimajo zgolj najboljše uvrstitve, bo 60 slovenskih športnikov v Južni Ameriki pod drobnogledom. Kandidatov za kolajne je v slovenski olimpijski reprezentanci precej. Sicer manj kot na zadnjih igrah v Londonu, a dovolj, da lahko Slovenija spiše novo nepozabno pravljico slovenskega športa. Športniki, ki se bodo v prihodnjih dneh izkazali v Braziliji, bodo postali nesmrtni. Za vselej jih bo poznal vsak Slovenec, ki živi v njihovem obdobju. Doma in v tujini bodo imeli tlakovano pot, da so s svojim imenom uspešni tudi po končani športni poti.

Uvrstitev na olimpijske igre za večino pomeni vrhunec kariere. Športniki, ki ne bodo posegli po kolajnah, si ne bodo imeli česa očitati. Če bodo le upoštevali nasvet vodje slovenske olimpijske reprezentance Iztoka Čopa, naj se maksimalno osredotočijo na svoj nastop. V tem primeru bodo lahko z veliko žlico zajeli olimpijski vtis. Ta je po pričevanjih številnih slovenskih olimpijcev preteklosti najlepši možen. Bivanje v slikoviti olimpijski vasi Ria namreč omogoča edinstvena doživetja. Od selfijev z največjimi zvezdniki do uporabe kondomov.

V naslednjih dneh bomo torej poročali o junakih. Večni olimpijski sanjači so spet ostali doma. Takšnih imamo v Sloveniji precej. Predvsem v kolektivnih športnih panogah. Odbojkarji so za eno tekmo, poraz v finalu evropskega prvenstva, zgrešili olimpijski nastop. Košarkarji se namesto na olimpijske nastope v teh dneh pripravljajo na kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Eni najbolj plačanih športnikov dajejo navzven vtis samozavestnih športnikov, ki za štirimi stenami sanjarijo o olimpijskem nastopu.

Podobno velja tudi za nogometaše. Olimpijski nogometni turnir ima namreč velik pomen. Olimpijske kolajne so osvajali najboljši nogometaši. Od Messija in Ronalda do Katanca in Elsnerja. Uvrstitev na največje tekmovanje je dostopna vsem reprezentancam, tudi slovenski. Če bi se Slovenija v nogometu uvrstila na olimpijske igre, bi dobila v lokalnem okolju večje, predvsem širše spoštovanje. Dotlej pa lahko le sanja, kako lepo bi bilo igrati proti Neymarju in Braziliji v deželi nogometa.