Na vsakih olimpijskih igrah nastopajo športniki, ki bolj kot s športnimi dosežki javnost zanimajo zaradi svojih nenavadnih zgodb. Tudi v Riu bo tako. Med nastopajočimi športniki bodo taki, ki bodo prvič predstavljali svojo državo, ali pa taki, ki bodo podirali rekorde v nastopih, denimo 47-letna gruzinska strelka Nino Salukvadze, ki bo nastopila osmič in se bo tudi tokrat borila za kolajne, ki jih sicer ima že cel komplet. Za dodatno zanimivost je v reprezentanci Gruzije tudi njen 18-letni sin Tsotne Machavariani, kar je sploh prvič, da bosta na olimpijskih igrah sočasno nastopila mati in sin.

Družinsko bodo nastopile estonske trojčice Leila, Liina in Lilyv Luik, ki bodo 14. avgusta tekle na ženskem maratonu. Nasploh bodo prve trojčice, ki bodo na olimpijskih igrah tekmovale druga proti drugi. Še bolj nenavadno pa je, da so se 30-letnice šele pred šestimi leti odločile, da bodo začele teči, in v tem času trmasto trenirale, ker so pač hotele v Rio. Ne pričakujejo kolajn, želijo si le izboljšati svoje najboljše čase.

Najmlajša prihaja iz Nepala

Prav tako kolajne ne pričakuje Gaurika Singh, nepalska plavalka, ki bo najmlajša udeleženka olimpijskih iger. Ko bo v soboto nastopila v kvalifikacijah na 100 hrbtno, bo stara 13 let in 255 dni. Gaurika živi in trenira v Londonu, kamor se je njena družina preselila po lanskem potresu v Nepalu.

Veliko pozornosti bo deležna tudi ekipa beguncev, kar bo sploh prvič, da bo na olimpijskih igrah nastopilo tako moštvo pod olimpijsko zastavo. V njem je deset beguncev z vsega sveta: pet tekačev in tekačic iz Južnega Sudana, dva judoista iz Konga, maratonec iz Etiopije in dva plavalca iz Sirije. Med slednjima bo tudi Yusra Mardini, ki je lani dobila svojo življenjsko tekmo, ko je skupaj s sestro privlekla čoln z begunci iz Egejskega morja na obalo. V čolnu je bila vsa njena družina.

Škandal v ekipi beguncev

Toda begunska reprezentanca je tik pred začetkom iger poskrbela za škandal, ki v najboljši luči prikazuje podobo sodobnega sveta, a tudi resnično naravo iger. Za Južni Sudan bi moral nastopiti tudi atlet Mangar Makur Chuot, ki je zadnja štiri leta kot begunec živel in treniral v Avstraliji, v reprezentanco pa so ga kot avstralskega in južnosudanskega državnega prvaka izbrali decembra lani. Pravzaprav bi lahko nastopal tudi za Avstralijo, a se je v čast svojemu očetu, ki je bil ubit med državljansko vojno, odločil, da bo nastopal za Južni Sudan.

Pred tednom dni pa je južnosudanski olimpijski komite sporočil, da ga bo v ekipi zamenjala tekačica Margret Hassan - Rumat, ki sicer ni najhitrejša južnosudanska tekačica na 200 metrov, a nastopa v reklami za mobilne telefone samsung. Po navedbah južnosudanskega olimpijskega komiteja so jo morali izbrati, ker tako zahteva pogodba. Mangar Makur Chuot se je skupaj z atletsko zvezo Južnega Sudana pritožil na avstralskem sodišču in upa, da bodo razsodbo podali še pred začetkom OI.

Veliko prahu bo verjetno dvignila tudi ameriška sabljačica Ibtihaj Muhammad – bo namreč prva Američanka, ki bo na olimpijskih igrah nastopila z naglavno ruto. In to ravno v času, ko ameriški predsedniški kandidat vehementno žali ameriške muslimane. Revija Time jo je izbrala za eno izmed najbolj fascinantnih osebnosti Amerike, predsednik Barack Obama pa jo je postavil za zgled ameriškim dekletom. Sabljačica, ki sicer na ves glas poudarja, da želi doseči cilje ne glede na to, kaj drugi govorijo o njenem spolu, rasi in veri, je svetovna prvakinja in se olimpijskih iger udeležuje le iz enega razloga – želi zlato kolajno.