Če je nemška kanclerka Angela Merkel po napadu na vlaku in petkovem strelskem pohodu še lahko računala, da bo oživitev vprašanj o pravilnosti njene migrantske politike zgolj začasna, je po nedeljskem bombnem napadu tega upanja konec. Policija sumi, da je nedeljski bombni napad izpeljal islamski samomorilski napadalec. Kaj je napadalce vodilo v okrutna dejanja, še vedno ni jasno. A vsaj za dva vemo, da sta imela hude duševne težave. Tako strelec David S. kot bombni samomorilec Mohamed D. sta se zdravila zaradi psihičnih obolenj in depresije. Kaj ju je pahnilo čez rob, lahko le ugibamo. Je Mohameda D. čez rob pahnila negotova prihodnost po tistem, ko ga je leto dni po zavrnitvi azilne prošnje čakala izročitev Bolgariji, ali pa je bilo njegovo dejanje politično motivirano?

Vprašanj je več, kot lahko ponudimo odgovorov. Ali dejstvo, da so bili trije od štirih napadalcev migranti, ki so v Nemčijo prišli med begunsko krizo iz Afganistana in Sirije, pomeni, da ima Nemčija težave z migracijsko politiko? Žolčni zapisi o množičnem uvozu islamskih teroristov v Nemčijo, ki v teh dneh polnijo družbena omrežja v državi in ki generalno krivdo valijo na migrante, so nevarne interpretacije, ki bodo otežile iskanje odgovorov. Med akterji zadnjih napadov na večinoma naključne mimoidoče enostavnih enačajev preprosto ni mogoče potegniti. Če so nedavni napadi v Parizu in Bruslju nosili podpis islamskega terorizma, za zdaj lahko to z določeno mero gotovosti rečemo zgolj za nedeljski bombni napad.

Zagotovo pa se bo nemška politika morala izprašati, ali je za več sto tisoč ljudi, ki so v državo prišli v zadnjih nekaj letih z vojnih območij in med katerimi so tudi močno travmatizirani posamezniki, ustrezno poskrbela. Kamor sodi oboje, tako varnostni pregled kot še zlasti zagotavljanje perspektive. Dejstvo, da migranti več let živijo v statusno negotovih razmerah, ni dobra popotnica za uspešno integracijo. Svoje državljane bo morala tudi prepričati, da ima odgovore na te zahtevne izzive. Pri čemer obsežno angažiranje policije in načrti o zaostrovanju varnostnih politik niti niso ključni. V prihodnjih tednih in mesecih bo nemška zmerna politika bila boj za interpretacijo zadnjih tragičnih dogodkov. Če se bo izkazalo, da je Nemčija v nedeljo doživela svoj prvi politično motivirani teroristični napad, lahko z gotovostjo napovemo, da bodo do migrantov negativno naravnane politične stranke tragedijo izrabile za lastno promocijo.