Ljubljansko okrožno sodišče je znova podaljšalo pripor dr. Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Da ostaja za rešetkami, je potrdil direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Noviču so sklep nemudoma osebno vročili, medtem ko ga odvetnik Jože Hribernik danes še ni dobil. Kot je povedal, mu ga bodo poslali po pošti, predvidoma mu ga bodo vročili že jutri. Potem ima tri dni časa, da se nanj pritoži, kar bo, če držijo informacije, da je pripor podaljšan, nedvomno tudi takoj storil.

Obremenilni »seznam za fentanje«

Novič je, kot je znano, obtožen umora, ki se je zgodil 16. decembra predlani okoli 19.40 na nerazsvetljenem parkirišču pred restavracijo Via Bona na Tbilisijski v Ljubljani. V obtožbi specializirane tožilke Banke Žgajnar piše, da je skrit med avtomobili z orožjem kalibra 7,56 milimetra Jamnika dvakrat ustrelil v glavo. Zaradi hudih poškodb je ta umrl tri dni pozneje v kliničnem centru. Žgajnarjeva trdi, da se je napada lotil na zahrbten način, premeteno in načrtovano. Šlo naj bi za maščevanje, ker je ostal brez službe na Kemijskem inštitutu.

Novič, ki vse očitano zanika, je v priporu od 22. decembra 2014, torej 19 mesecev. V tem času so zaslišali že vse priče, čakajo le še na izvedensko mnenje iz balistike in fototehnike, ki naj bi iz Nemčije prišlo septembra. Obramba je ves ta čas vlagala nove in nove predloge o odpravi pripora, a sta jo tako okrožno kot višje sodišče vseskozi zavračala. Vzrok: utemeljena nevarnost, da bi Novič dejanje, ki ga je obtožen, na prostosti spet ponovil. Odločitev so utemeljili predvsem na izvedenskem mnenju kliničnega psihologa iz časa preiskave in nekaterih prič, ki so obtoženega opisovale kot konfliktno osebo. Predvsem enega od sodelavcev, ki naj bi mu Novič nekoč rekel, da ima »seznam za fentanje«, na katerem je tudi Jamnik.

Zagovornik Hribernik vseskozi zatrjuje, da sodišči psihologovo mnenje obravnavata le parcialno in ne v celoti, da priče ponovitvene nevarnosti v resnici niso potrdile in da so odločbe sodišč premalo obrazložene. Pa tudi, da je sojenje tik pred koncem in da dejstvo, da novega izvedenskega mnenja še ni, za obstoj in utemeljevanje pripornega razloga ne more biti bistveno.

Podaljšano za dva meseca

Ker s pritožbami na nižjih sodiščih ni bil uspešen, se je junija pritožil še na ustavnega, priložil pa tudi mnenji nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica, da je pripor odrejen neutemeljeno ali vsaj na očitno nezakonit način. Ustavno sodišče je razsodilo, da je bila Noviču kršena pravica iz 22. člena ustave, ki opredeljuje enako varstvo pravic. Pritrdilo je, da so priporni razlogi sodišč le navidezno obrazloženi in da mnenje kliničnega psihologa ni obravnavano v celoti, prav tako ni navedeno, kaj so povedale posamezne priče, niti niso njihove izpovedi ovrednotene. In še, da okoliščine in teža kaznivega dejanja same po sebi niso dovolj: treba je upoštevati celoto, osebnost obtoženega, okolje in razmere, v katerih živi, ter dosedanje življenje. In to ne samo ob odreditvi pripora, pač pa vsakič, ko se odloča o njegovem podaljšanju.

Ustanovno sodišče je zato sklepa sodišč razveljavilo in okrožnemu sodišču naložilo, naj v 24 urah o priporu na novo odloči. Rok je potekel danes ob 14. uri, približno poldrugo uro kasneje pa je že prišla na dan informacija, da Novič vsaj še naslednja dva meseca ostaja na Povšetovi. Kako so okrožni sodniki tokrat utemeljili podaljšanje pripora, še ni znano, saj, kot rečeno, obramba sklepa še ni dobila. Očitno sledi pritožba na višje sodišče, če z njegovo odločitvijo obramba še ne bo zadovoljna, pa bo šla tudi naprej na ustavno sodišče.