Okrog sumljivih ljudi na parkirišču, absurdnih SMS-sporočil in pištole se je vrtelo včerajšnje nadaljevanje sojenja dr. Milku Noviču, obtoženemu, da je 16. decembra lani okoli 19.40 pred restavracijo Via Bona na Tbilisijski v Ljubljani s pištolo valter v glavo ustrelil nekdanjega nadrejenega, direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Kot je znano, Novič to zanika, sodišče pa zdaj zaslišuje priče, da bi nekako sestavilo delčke v mozaiku skrivnostnega umora. Včeraj se jih je zvrstilo pet.

Pisali smo že, da so imeli zaposleni na Kemijskem inštitutu tisti večer v Vii Boni novoletno zabavo, kamor se je namenil tudi Darjan A. Včeraj je povedal, da je okoli 19.15 na tamkajšnjem parkirišču opazil osebo, ki je sedela v srebrnem karavanu. Opisati je ni znal, niti spola ni znal določiti, si jo je pa zapomnil, ker je v avtu sedela v temi. A vse kaže, da to ni bil morilec, pač pa Tina G., ki so jo zaslišali naslednjo. Kot je dejala, se je na parkirišče pripeljala okoli 19.10 v srebrnem fordu focusu karavanske izvedbe. Čakala je na prijateljico, nekaj časa tudi v temi. Preden se je čez slabih deset minut odpravila v Vio Bono, je videla pešca, ki je prišel mimo.

O piščancu in kuri

Kar zadeva sumljive osebe, so zaslišali tudi Mirana Č., ki se je okoli 19.30 mimo lokala peljal s kolesom. Včeraj je sicer najprej zatrdil, da se ne spominja ničesar posebnega, potem pa so ga spomnili, kaj je povedal policiji in nato preiskovalnemu sodniku: da je tam videl moškega, oblečenega v jakno, zapeto tako visoko, da mu je prekrivala brado. Videti je bilo, kot da nekoga čaka in opazuje okolico. Česa več Miran Č. včeraj ni znal razložiti. Zaslišali pa so tudi Tineta H., ki je na parkirišče pred restavracijo pripeljal malo pozneje. Še preden je parkiral, je opazil moškega, ki je ležal na tleh. Videl je, da krvavi, in tudi ugotovil, da je še živ. Poklical je policijo, ki je na kraj tragedije prišla zelo hitro, je povedal, na vprašanje, ali je takrat s parkirišča kdo odpeljal, pa je odgovoril nikalno.

Obramba trdi, da je Noviču umor nekdo namestil, pri čemer opozarja na čudna telefonska sporočila, ki jih je dobil tisti večer. Malo pred 19. uro je dobil SMS »ob 19. dajte piščanec v pečico, ob 20. da bo večerja«. Novič mu je čez čas odgovoril »mi je kura pobegnila, kaj sedaj«, nakar sta si izmenjala še dve sporočili. Pozneje se je izkazalo, da je avtor sporočil Robert B. Včeraj je razložil, da je šlo zgolj za šalo – isto besedilo je hkrati poslal na 17 različnih naslovov. Ima pač paket z neomejenim številom klicev in sporočil SMS, zato si večkrat privošči kaj takega, je pojasnil.

Zanimivo je bilo tudi pričanje Mateja O., ki je bil lani spomladi, tako kot Novič, v priporu na Povšetovi, zdaj pa v zaporu na Dobu prestaja 12-letno kazen zaradi uboja. Povedal je, da ga je Novič v priporu prosil, naj na sodišču priča, da je prej omenjenemu Robertu B. za 700 evrov prodal pištolo valter. Novič naj bi mu zagotovil, da bo za uslugo lepo nagrajen. Obtoženi za to pričo ni imel nobenih vprašanj.