Za izločitev izvedenca

Janko Jamnik je 16. decembra lani okoli 19.40 obležal na parkirišču lokala Via Bona na Tbilisijski cesti v Ljubljani. Bil je namenjen na prednovoletno zabavo, ko ga je nekdo od zadaj dvakrat ustrelil v glavo. Noviča je s streljanjem povezal balistični izvedenec Franc Sablič, saj je našel tovrstne sledi na njegovih rokah in laseh. Zagovornika Hribernik in Žiga Podobnik sta včeraj predlagala, naj sodnica njegovo izvedensko mnenje izloči iz sodnega spisa. Obstajal naj bi namreč sum o njegovi nepristranskosti. Po Podobnikovih besedah zato, ker je sodeloval že v predkazenskem postopku, torej takrat, ko so preiskovalci še zbirali informacije o Jamnikovem umoru. Drugič pa zato, ker je Sablič tudi direktor in s tem funkcionar nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je organizacijsko del generalne policije uprave. Ta pa je zainteresirana za raziskavo kaznivih dejanj in pregon storilcev. Podobnik je Sabličevo izvedensko mnenje ocenil tudi za nestrokovno. Strokovnjaka s področja balistike in kemijske stroke, Hrvat Vojin Maštruk in dr. Miran Čeh z ljubljanskega Instituta Jožefa Stefana, pri katerih je mnenje naročila obramba, sta namreč prišla do drugačnih zaključkov kot izvedenec Sablič. Če namreč on meni, da je po delcih, najdenih na Noviču, mogoče sklepati, da je Jamnikov morilec, pa druga dva dopuščata možnost, da so sledovi, ki so jih našli v Novičevih žepih, ostali od streljanja na strelišču, ki ga je Novič že prej občasno obiskoval. Na roke in lase pa so se prenesli ob Novičevem zaslišanju na policiji nekaj dni po Jamnikovem umoru, ko je z rokami segel v žepe tega plašča.

Prosil za zaščito družine

Obramba zato predlaga, naj primer preuči novi balistični izvedenec pa tudi strokovnjak kemijske stroke. Rada bi tudi izvedenca, ki bi časovno premeril različne poti od Novičevega doma do kraja umora. Novič sicer živi le poldrugi kilometer stran, a sta zagovornika prepričana, da v osmih minutah tja ne bi mogel priti. Njegova hči namreč trdi, da je osem minut pred umorom še sedel doma v pižami in gledal televizijo. Predlagali so tudi ogled Novičevega stanovanja in kleti, kjer družina hrani kolesa, da bi dokazali, koliko časa bi porabil za to pot. Pri Telekomu Slovenije pa bi se radi prepričali o zanesljivosti določanja lokacije mobilnega telefona. Bazna postaja, ki pokriva kritično območje, je v usodnem času namreč zaznala Novičev mobilni telefon.

Obramba je predlagala še vrsto prič, tudi Novičevih nekdanjih sodelavcev na Kemijskem inštitutu, ki bi pričale o njegovem značaju in tudi odnosu do Jamnika. Zaslišali pa bi radi tudi Mirana Č., ki se je po Hribernikovih besedah 16. decembra okoli 19.30 pripeljal mimo Vie Bone in videl nekega moškega, ki je tam čakal. »Verjetno je bil to storilec ali vsaj njegov pomagač,« je dejal odvetnik.

Proti koncu se je ponovno oglasil Novič, češ da zaradi tega postopka pričakuje nove pritiske na člane njegove ožje družine. Po njegovih besedah so nanj že poskušali narediti atentat in takrat je njegova hči z avtom zapeljala s ceste. Sodnico je prosil, da družino zaščiti, a je odgovorila, da to ni v njeni pristojnosti. »V primeru ogroženosti naj se obrnejo na policijo,« je svetovala. Koletova namerava v tednu dni odločiti o morebitni izločitvi Sabličevega mnenja, ko bo ta sklep pravnomočen, pa se bo začelo sojenje, a verjetno ne pred oktobrom.