Tudi v Sloveniji prevladuje zaskrbljenost nad Evropsko unijo, potem ko so se britanski volilci pred tednom dni odločili, da iz nje izstopijo. Da je taka odločitev vedno »tečnih« Britancev za Evropsko unijo dobra novica, namreč ocenjuje manj kot petina (18,6 odstotka) slovenske populacije, so pokazali rezultati spletne ankete, ki jo je v teh dneh za Dnevnik izvedla agencija Ninamedia.

Kar dve tretjini Slovencev menita, da je bila odločitev za izstop Velike Britanije iz EU za Evropejce slaba novica. Ker so se po objavi rezultatov britanskega referenduma začele razprave o prihodnosti EU, so v Ninamedii anketirancem zastavili tudi vprašanje, ali so glede prihodnosti EU optimisti ali pesimisti. Polovica sodelujočih se je ne glede na britanske namere izrekla za optimiste, za dobrih deset odstotnih točk manj pa je bilo takih, ki so povedali, da so glede prihodnosti EU črnogledi.

Spletno anketo so izvedli v agenciji Ninamedia, in sicer med polnoletnimi osebami v okviru spletnega panela. Podatke so korigirali s kombiniranim uteževanjem, s tem pa so zagotovili večjo reprezentativnost vzorca, tako je socialna in demografska struktura vzorca približana strukturi ciljne populacije. le

Britanci so se na referendumu

odločili, da izstopijo iz Evropske

unije. Ali je bila po vašem

mnenju ta njihova odločitev

za EU dobra ali slaba?

Odločitev Britancev je spodbudila

razprave o prihodnosti EU.

Ali na prihodnost Evropske unije

gledate optimistično ali

pesimistično?

10,6 %

 

39,0 %

 

18,6 %

15,1 %

 

ne vem

ne vem

sem pesimist

dobra

50,4 %

66,3 %

slaba

sem optimist

Ninamedia, od 29. 6. do 1. 7. 2016, N=306

PODATKI