Slovenska odprava je na poti od Zreč do Stavangerja – potovanje je trajalo skoraj deset ur – doživela tudi dve neprijetnosti. Med vmesnim pristankom letala v Köbenhavnu so zaradi napake na radarskem sistemu začasno povsem zaprli letalski promet na zahodu Norveške, zato je prišlo do zamude, ki pa je na srečo trajala le dobro uro. Ob pristanku letala v Stavangerju, ki je bil leta 2008, ko je Norveška gostila rokometno EP za moške, izbran za kulturno prestolnico Evrope, je sledilo še eno neprijetno presenečenje. Med izgubljeno prtljago (po »zaslugi« letalske družbe) je bil tudi reprezentančni kovček za fizioterapijo, ki je kasneje le pripel v hotel, zadevo pa je pomagal reševati rokometaš in nekdanji reprezentant Boštjan Kavaš. Že 37-letni Prekmurec, ki je za reprezentanco zbral 66 nastopov in dosegel 104 zadetke, drugo sezono zapored igra v norveški ligi, trenutno pa je član bližnjega kluba Sandnes.

Selektor Veselin Vujović je imel v Stavangerju na razpolago 17 igralcev, pravico nastopa na tekmi pa jih je imelo 16. Izbiro »tehnološkega viška« mu je nepričakovano olajšala naravna selekcija, kajti levoroki Žiga Mlakar je na zadnjem treningu pred tekmo dobil udarec v koleno in se je moral včeraj preseliti med gledalce. Vujović je v Celju tvegal le z enim igralcem na desnem krilu (Blaž Janc), po vrnitvi Vida Kavtičnika in Uroša Zormana v ekipo pa je enako tveganje včeraj izpeljal še na levem krilu. Zaradi poškodbe ramena Darka Cingesarja (šlo naj bi za raztrganino ramenske mišice, a operacija ne bo potrebna), enega stebrov obrambe, je na levem krilu ostal samo Simon Razgor, ki je odlično opravil svoje delo v obrambi in napadu, Norvežani pa so zaigrali v enaki zasedbi kot v soboto v Celju.

»Večina mojih fantov se ne zaveda, da jih v Stavangerju čaka rokometna vojna, ki jo bodo preživeli le najmočnejši in najpogumnejši,« je opozarjal selektor Veselin Vujović. Njegove besede so se spet pokazale za preroške, kajti v prvem delu tekme v četrtem največjem norveškem mestu so bili daleč od ekipe iz Celja. Gostitelji so že po dobrih dvanajstih minutah prepolovili zaostanek iz Zlatoroga (7:4), po dvajsetih minutah, v katerih je vratar Gorazd Škof zbral le eno obrambo in ga je selektor zamenjal z Urbanom Lesjakom, pa z 12:8. Med izključitvijo Blaža Blagotinška so si Skandinavci prvič priigrali za Slovence skrb vzbujajočih pet zadetkov prednosti (13:8), toda s štirimi zaporednimi zadetki je Vujovićeva četa spet vzpostavila vsaj približno rezultatsko ravnotežje.

V hokejski dvorani v Stavangerju slovenska igra tudi v drugem polčasu ni bila na ravni predstave iz Zlatoroga, zato so imeli Norvežani ves čas prednost. Ta je nihala od zadetka do štirih, žarek upanja za Norvežane pa je posijal osem minut pred koncem, ko so spet povedli za pet (26:21). A v končnici ekipa selektorja Christiana Bergeja, ki je že dvakrat premagal raka in ki je kot igralec debitiral v članski konkurenci v prvi norveški ligi pri 22 letih prav v dresu Stavangerja, ni znala dodati pike na i. Na nasprotni strani so Slovenci v odločilnih trenutkih pokazali svojo kakovost in mirnost ter iztržili poraz z zelo sladkim priokusom.

Natanko pred dvema letoma (15. junij 2014) je Slovenija na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za SP 2015 premagala Madžarsko v Velenju z 32:26 (prva tekma v Veszpremu 25:22 za Madžare) in se uvrstila na tekmovanje v Katarju, danes pa se je na Norveškem že tretjič zapored in skupno osmič v zgodovini samostojne države uvrstila med svetovno elito. Žrebanje skupin za SP 2017 v Franciji bo v petek, 24. junija, v Parizu.