Žrebanje sedmih kvalifikacijskih skupin s po štirimi reprezentancami je potekalo v trdnjavi Revelin v hrvaškem turističnem biseru Dubrovniku, vodila pa sta ga predsednik Evropske rokometne zveze (EHF) Jean Brihault in generalni sekretar Michael Wiederer. Med štirimi rokometaši, ki so vlekli kroglice z imeni reprezentanc iz štirih steklenih posod, je bil tudi Mario Šoštarič, rokometaš Gorenja in reprezentant Slovenije. Poleg njega so (ne)srečo pri žrebanju delili še Madžar Gergely Harsanyi (Tatabanya), Srb Filip Marjanović (Vojvodina) in Hrvat Luka Stepančić (Zagreb), gostitelji pa so ob tem predstavili še uradno maskoto evropskega prvenstva 2018, simpatičnega psa Tornjaka, oblečenega v rdeče-beli dres in z žogo v rokah.

Na osnovi jakostne lestvice EHF je bila Slovenija pred žrebanjem uvrščena v drugi kakovostni boben od štirih. Levokrilni srbski rokometaš Filip Marjanović je v tretjem (predzadnjem) vlečenju kroglic iz steklenih posod Slovenijo uvrstil v skupino 5 z že prej izžrebanima Švico in Portugalsko, hrvaški levoroki ostrostrelec Luka Stepančić, ki bo v novi sezoni okrepil bogati Paris St. Germain, pa je iz prvega bobna trojici dodelil še Nemčijo. Ta je na letošnjem EP na Poljskem presenetljivo osvojila zlato kolajno, v skupinskem delu pa je na odločilni tekmi za napredovanje premagala Slovenijo s 25:21 in jo iz Vroclava predčasno poslala domov.

Kapetan slovenske reprezentance Uroš Zorman je prepričan, da se bo Slovenija uvrstila na svoje enajsto EP, saj je doslej izpustila le tovrstni tekmovanji v Italiji 1998 in na Danskem 2014. »Mogoče se bo slišalo čudno, toda spet smo padli v 'skupino smrti'. Težji razplet bi bil le, če bi iz prvega bobna dobili Dansko ali Francijo, iz tretjega pa Srbijo. A če bo šlo vse po naših načrtih in željah, ne bi smeli imeti težav z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo, z Nemci pa bi se morali boriti za prvo mesto v skupini. No, lahko smo tudi mi favoriti skupine, še posebno če na domačem igrišču premagamo Nemčijo. Kar zadeva Portugalsko in Švico, previdnost seveda ni nikoli odveč, kajti Portugalska in Švica sta predvsem doma lahko zelo nevarni. A verjamem, da smo dovolj kakovostni, da se proti njima ne bomo opekli,« meni Uroš Zorman, ki po kvalifikacijskem turnirju na Švedskem za uvrstitev na OI v Riu ni imel veliko časa za slavje in počitek, kajti že danes ga v dresu Kielc čaka začetek končnice v poljski ligi.

Hrvaška bo od 12. do 28. januarja 2018 gostila 13. evropsko prvenstvo, postala pa je prva država, ki ji je bilo dvakrat zaupano največje tekmovanje na stari celini. Prvič leta 2000, ko je Slovenija na odločilni tekmi za peto mesto premagala Hrvate in si priigrala olimpijsko vozovnico za Sydney. Štiri skupine s po štirimi ekipami bodo na EP 2018 gostili Zagreb, Varaždin, Poreč in Split. V boju za eno izmed prvih dveh mest v skupini, ki peljeta na EP, bo Slovenija novembra letos najprej igrala doma s Švico in v gosteh s Portugalsko, maja 2017 jo čakata derbija z Nemčijo, naslednji mesec pa gostovanje v Švici in domača tekma s Portugalsko.