Po veliki zmagi proti evropskim podprvakom Špancem s 24:21 je Slovencem za pot v Rio (ob predpostavki, da v nedeljo premagajo Iran) proti Švedom odgovarjal že poraz z dvema zadetkoma razlike. Kljub temu, da so ob koncu prvega polčasa zaostajali že za šest golov, so pravočasno strnili svoje vrste in na koncu klonili z minimalno razliko, kar je ob petkovi zmagi in pričakovanem uspehu proti rokometnemu malčku iz Irana dovolj, da v skupini osvoji eno od prvih dveh mest, ki vodita na olimpijske igre.

Slovenci so zelo pomembno tekmo, ki jim je v primeru ugodnega izida prinašala veliko nagrado, začeli v krču in po desetih minutah so že zaostajali z 1:5, zato je moral selektor Veselin Vujović vzeti minuto odmora, da je prekinil švedski nalet. Ko je sledila izključitev enega od Švedov, so slovenski rokometaši lažje zadihali in ob številčni prednosti znižali zaostanek na dva gola. Večino prvega polčasa, ki sta ga zaznamovali dobri obrambi na obeh straneh, je nato prednost Švedske nihala med dvema in tremi goli, v zadnjih minutah pa so Slovenci v igri znova povsem padli in Švedi so jim ušli na visokih šest golov prednosti (12:6). K sreči je v sanjski zadnji minuti Slovenija dosegla tri zadetke in na odmor odšla s precej bolj znosnim zaostankom treh golov (12:9).

V začetnih minutah drugega dela igre so Slovenci igrali v slogu zaključka prvega polčasa, z nekaj obrambami se je izkazal tudi vratar Matevž Skok, in po petih minutah in delnem izidu 5:2 že ujeli Švede in šele drugič po izidu 1:1 je bil rezultat na tekmi izenačen (14:14). Švedi so si potem znova uspeli priigrati dva zadetka prednosti, a ne za dolgo, saj se nikakor niso uspeli otresti vztrajnih Slovencev, ki so z borbeno igro v 49. minuti uspeli izid znova izenačiti (20:20), pri Švedih, tako na parketu kot tribunah, pa je bilo moč zaznati vse več nervoze.

Zaključnih deset minut tekme je bilo zelo dramatičnih, saj so Švedi ves čas vodili za en ali dva gola, pet minut pred koncem bi lahko ušli celo na +3, a so zadeli vratnico in zapravili sedemmetrovko (obramba Gorazda Škofa), kar je tehtnico znova nagnilo na slovensko stran. Z dvema goloma Kavtičnika v razmiku nekaj sekund so Slovenci v 58. minuti spet izenačili (23:23) in se povsem približali želenemu izidu. Ko so Švedi nato za zadnji minuti ostali še brez izključenega igralca, so Slovencem misli lahko počasi že začele uhajati v Rio. Švedom je sicer zmago s 24:23 z golom prinesel igralec tekme Kim Andersson, a so bili po zaključni sireni kljub porazu precej bolj veseli Slovenci, ki jih samo še čudež loči od tretjega nastopa na olimpijskih igrah, saj proti Iranu (v nedeljo ob 18.45) ne bi smeli imeti prevelikih težav zmagati. Švedi bodo za drugo olimpijsko vozovnico obračunali s Španci, za uspeh pa jim bo zadostoval tudi minimalen poraz.