O tem, zakaj je s seznama nepričakovano črtal specialista za obrambo Davida Miklavčiča.

Če bi imela RZS dovolj denarja, bi vzel s sabo vseh 20 igralcev s priprav. (smeh) Vedno je neprijetno, ko moraš nekomu povedati, da ne bo šel na tekmovanje. Ker sem imel po štiri igralce na srednjem in desnem zunanjem položaju, je pač eden moral odpasti. Pri Miklavčiču ni sporna kakovost, ampak trenutna forma. Ker v Franciji ne igra veliko, se to pozna, zato sem dal prednost Juretu Dolencu, Vidu Kavtičniku in Žigi Mlakarju. Verjamem, da bodo drugi nadomestili njegov prispevek v obrambi, ki je bil vedno velik.

O tem, da je Klemen Cehte odpovedal nastop v reprezentanci.

Z njim in Dolencem bi imeli v napadu večjo širino in pri strelih z razdalje bi bili nevarnejši kot na EP, ko nisem mogel računati na nobenega, napad pa bi bil močnejši in hitrejši kot z Miklavčičem in Borutom Mačkovškom. Petkrat, šestkrat sem ga klical, poslal sem tudi sporočilo, a odgovora ni bilo. Na koncu sem izpadel »luzer«. Ima velik telesni potencial, a psihična zrelost je na ravni otroka. Škoda zaradi njegove odločitve, a na levem zunanjem imamo dovolj igralcev, ki bodo pokrili njegovo odsotnost. Dokler bom selektor, ga ne bom več vabil.

O tem, da je Luka Žvižej končal reprezentančno kariero, brata Mihe pa ni bilo niti na širšem seznamu.

Luka je bil dolga leta eden nosilcev igre, predvsem v obrambi. Tudi za Švedsko sem načrtoval obrambni sistem z njim v glavni vlogi, a sem se mu moral odpovedati in ga prilagoditi. Pogovarjal sem se z njim in ga skušal prepričati, naj si premisli, a neuspešno. Imel je tehtne razloge: naporno dolgoletno treniranje in igranje za klub in reprezentanco, potovanja, zdravstvene težave, dva majhna otroka, ni več rosno mlad... Odločitev obžalujem, a jo spoštujem. Glavno je, da jo je sprejel sam, ne pa zaradi selektorja, ker ga ta ne bi uvrstil na seznam. Miha je kakovosten igralec in super človek, žal pa v našem obrambnem sistemu ni najbolj uporaben. Nisem ga želel prizadeti in užaliti s tem, da ga dam na seznam, čeprav že vnaprej vem, kako se bom odločil, potem pa ga prečrtam.

O tem, da se je želel odreči tudi kapetanu Urošu Zormanu.

Tako kot Luka se morajo tudi Zorman, Gorazd Škof in drugi posloviti na enak način – ko sami ocenijo, da imajo dovolj, ne pa, ko se jim selektor odreče. Sami morajo izbrati čas za umik, prisegam na naravni proces slovesa. Res sem okleval glede Zormana. A med pogovorom sem ugotovil, da ima še vedno močan športni motiv in željo, ki ju lahko prenese na soigralce. Njegova vloga je pomembna na igrišču, še bolj zunaj njega. A sem mu povedal, da imam pravico, da ga ne dam med 16 igralcev na tekmi zaradi taktičnih zamisli ali slabše forme. Nič ni imel proti.

O tem, kakšne so razlike med igralci Zagreba, kjer je trener, in slovenskimi reprezentanti.

Z igralci v Zagrebu delam dlje, zato bolje poznajo mene, način in sistem dela, vedenja, razmišljanja... Veliko se ukvarjam z njihovo psiho, vedno bolj so prepričani o sebi, svojih sposobnostih, vedno bolj so samozavestni in psihično stabilni. Ko na kakšnega igralca zavpijem in mu brutalno rečem, naj nasprotnika ne gleda, ampak naj mu zlomi roko, je odziv različen: igralci Zagreba dojemajo besede, saj so se že navadili name, na Slovence pa ne delujejo tako, kot želim in pričakujem. Seveda ne mislim, da mora igralec komu zlomiti roko, ampak karikiram. Želim, da igrajo na polno, moško. Za zdaj lažje motiviram in vodim fante v Zagrebu, je pa res, da sem v Zagrebu vsak dan z ekipo, v reprezentanci redko.

O tem, da bi imela Slovenija več možnosti za OI, če bi dobila organizacijo kvalifikacij v Stožicah.

Seveda. Skandinavski lobi je dobil organizacijo dveh od treh kvalifikacijskih turnirjev, na Švedskem in Danskem, pri čemer Švedska sploh ni imela pravice kandidirati. Marsikaj je čudno, poglejte razpored v Malmöju. Prvo tekmo igramo s Španijo, kjer bomo morali iti na polno, Švedi pa se bodo ogrevali z Iranom. Naslednji dan nas čakajo spočiti gostitelji, zadnji dan pa bosta Švedska in Španija igrali med seboj, ko se bo že vedelo, kakšen razplet kdo potrebuje. A zakulisne igrice morajo biti dodaten motiv, da se pokažemo v najboljši luči in obema pokvarimo načrte. Idealno bi bilo zmagati na prvih dveh tekmah in že pred zadnjim krogom preprečiti vse kalkulacije.

O tem, da je Slovenija na EP na Poljskem tesno izgubila s Švedsko (21:23) in remizirala s Španijo (24:24).

Imeli smo dobljeno tekmo proti Špancem, a smo prehitro in neumno zapravili zadnji napad. Proti Švedom smo na začetku drugega polčasa zaostajali za osem golov, v končnici imeli sedemmetrovko za vodstvo, a je nismo izkoristili. Ob ogledu posnetkov tistih tekem je jasno, da smo lahko vsaj za 30, 40 odstotkov boljši. Če bomo, jih lahko premagamo – vsaj ene, če ne kar obojih. Na prvi tekmi s Španci bo lažje kot na drugi s Švedi, kajti na nevtralnem igrišču lažje premagamo Špance kot domačine. V igri smo bolj kreativni in znamo bolje improvizirati. Sposobni smo se uvrstiti na OI, kjer bomo imeli visoke cilje – polfinale.

O tem, da mu je RZS izrazila zaupnico tudi ob morebitnem neuspehu na Švedskem in v dodatnih kvalifikacijah z Norveško za SP 2017.

Zaradi imperativa uspeha na Švedskem in proti Norvežanom nisem pod dodatnim pritiskom. Vedno želim biti najboljši in si sam ustvarjam pritisk, zato dodaten ni potreben. Sovražim poraze in neuspehe. A če bi mi dvakrat spodrsnilo, bi bilo verjetno bolje, da bi namesto mene prišel nekdo drug. Če lahko nekdo po tem, ko je bil v slabem letu skupaj z igralci le dober mesec, naredi več s to reprezentanco, sem se pripravljen umakniti. Toda če na RZS menijo, da sem prava rešitev in vreden zaupanja za daljše obdobje, to vse spremeni. Procesi sprememb v reprezentanci so dolgotrajna zadeva, zato želim mandat oddelati do konca pogodbe, ne glede na dosežke.

Rokometna reprezentanca Slovenije na

kvalifikacijskem turnirju za OI na Švedskem

Dnenvik

PODATKI

VIŠINA (CM)

– TEŽA (KG)

ŠTEVILO

NASTOPOV

ŠTEVILO

ZADETKOV

STAROST

(V LETIH)

VRATARJI

KLUB

Gorazd Škof

Nantes

38

188 – 92

175

0

Francija

Lübbecke

29

Matevž Skok

188 – 92

52

0

Nemčija

Celje Pivovarna Laško

25

Urban Lesjak

187 – 93

17

0

DESNI KRILI

Veszprem

25

Gašper Marguč

188 – 85

60

197

Madžarska

Mario Šoštarič

Gorenje Velenje

23

192 – 88

17

38

DESNI ZUNANJI

Montpellier

27

Jure Dolenec

Francija

190 – 93

90

335

Montpellier

31

Vid Kavtičnik

191 – 90

154

432

Francija

Žiga Mlakar

Celje Pivovarna Laško

25

192 – 95

0

0

SREDNJI ZUNANJI

Magdeburg

29

Marko Bezjak

184 – 87

76

107

Nemčija

Pick Szeged

27

Dean Bombač

Madžarska

189 – 94

55

82

Celje Pivovarna Laško

24

Miha Zarabec

177 – 77

9

16

Poljska

Kielce

36

Uroš Zorman

190 – 98

213

503

LEVA ZUNANJA

Eisenach

23

Borut Mačkovšek

Nemčija

204 – 98

56

117

Danska

Bjerringbro

29

Sebastian Skube

189 – 88

118

238

LEVI KRILI

Maribor Branik

Darko Cingesar

25

187 – 93

20

24

Meškov Brest

30

Simon Razgor

183 – 84

31

80

Belorusija

KROŽNI NAPADALCI

Celje Pivovarna Laško

22

Blaž Blagotinšek

202 – 110

20

16

Montpellier

24

Matej Gaber

197 – 114

79

88

Francija

Celje Pivovarna Laško

25

Vid Poteko

194 – 105

17

10

Selektor: Veselin Vujović, pomočnik selektorja: Uroš Šerbec, kondicijski trener: Primož Pori, trener vratarjev: Aleš Anžič, videoanalitik: Aleksander Markl, zdravnik: Sašo Djurić, športni terapevt: Rok Deržanič, maserja: Žan Rant Roos, Slavko Brezovnik, direktor reprezentance: Uroš Mohorič, tehnični vodja: Borut Korošec.