Upravičeno ali ne, ankete so vidno vplivale na valutne trge, predvsem na valutne pare z britanskim funtom. Ameriški dolar je v dveh dneh po anketi apreciiral za okoli 1,5 odstotka v primerjavi s funtom, evro pa celo za 2 odstotka. A tudi evro ni ravno imun za potencialni izstop Velike Britanije. Prava pribežališča (angl. »safe haven«) naj bi predstavljale skandinavske in švicarske naložbe. Zaradi dviga negotovosti, povezanega z brexitom, so tako že reagirali pri danski centralni banki. Vezava danske krone na tečaj evra sili tamkajšnjega guvernerja v zagotavljanje stabilnosti domače valute v primerjavi z evrsko. Zaradi zadnjih pritiskov so samo v maju v obtok poslali za 3,5 milijarde ameriških dolarjev dodatnih danskih kron, kar predstavlja približno 5 odstotkov celotnih rezerv tujih valut. Ukrep za »razvrednotenje« lastne valute so uporabili prvič po februarju 2015, ko je valutne trge z odpravo vezave na evro šokirala švicarska centralna banka. Švedski bančni regulator na drugi strani opozarja banke, naj si pripravijo rezervne načrte za primer izstopa Velike Britanije.

Mnogi so prepričani, da največje tveganje, ki ga nosi brexit, visi nad britansko ekonomijo samo. Pred tednom dni je finančni minister Velike Britanije opozoril, da bi bilo v prihodnjih dveh letih ogroženih okoli 400.000 delovnih mest, če bodo 23. junija ljudje podprli zagovornike izstopa. A debata na Otoku se ne vrti samo okoli ekonomskih razlogov, temveč v veliki meri obravnava domnevno nekontrolirane imigrantske tokove ter izdatni finančni vložek Velike Britanije v proračun EU, kar močno otežuje napovedovanje rezultatov referenduma.

Kako naj v tem trenutku ravna vlagatelj? Rezultat referenduma bo imel očitno vplive na različnih ravneh, zato zgolj umik iz britanskih naložb ne zadošča za mirno plovbo. Učinkovitejše zavarovanje pred morebitnimi nihanji bi bila kombinacija britanskih naložb in že omenjenih varnih pribežališč. V tem primeru bi se vlagatelj verjetno v vsakršnem scenariju soočil z neprofitabilnimi, a tudi dobičkonosnimi naložbami. Vlagatelji, ki pa si vseeno želijo aktivne stave, lahko opazujejo gibanje verjetnosti izstopa, ki ga odražajo stavnice in upajo, da se ne bo ponovila zgodba iz letošnjega angleškega nogometnega prvenstva z naslovom »Leicester«.