Prosimo za pomoč pri razporeditvi opreme in uporabi pravih barvnih kombinacij v povezanem prostoru kuhinje, jedilnice in dnevne sobe. Imamo talno gretje in kamin, tako da radiatorjev ni. V kuhinji želimo imeti dovolj delovne površine, vsaj dva velika predala in dovolj veliko omaro za živila. Hladilnik naj bi bil samostoječ. V jedilnici želimo imeti mizo s šestimi stoli. Stopnišče je svetlo, saj ima veliko okno. V dnevni sobi si klasično želimo sedežno garnituro, prostor za TV in kakšen regal. Nosilni steber med jedilnico in dnevno sobo je nujen, predelni zid pa ne. Upamo in verjamemo, da nam boste pomagali!

Stanka

Odgovor:

Preureditev vaše kuhinje, jedilnice in dnevne sobe ni velik načrtovalski podvig, izvedbeno pa zagotovo predstavlja kar nekaj napora in usklajevanja z izvajalci del. V idejni rešitvi vam predlagam, če vam statik to dopušča, odstranitev parapetnega zidu, ki deli prostor.

Žal ste mi bolj skopo opisali, kašni so tlaki v prostoru, kje je lociran kamin. Kamin sem umestila poleg dimne tuljave, sedežno garnituro pa lahko postavite ob steno, ki meji na kabinet, in ob stebru, ki je v prostoru. Možno je tudi, da dvosed umestite za steber, kar sem vam nakazala s svinčnikom! Ob kaminu lahko nanizate police ali samo sedalno klop. Ob oknu pa vam ostane prostor za televizor.

Kuhinja je zelo velika, tako da lahko vse želene elemente umestite v obliki črke G. Delovno površino umestite pod okno, če vam to dopušča višina okenskega parapeta. Pomivalno korito naj bo nad obstoječo vodovodno instalacijo. Visoka omara za hrano, visoko umeščena pečica in hladilnik pa naj bodo v nizu ob vstopni steni v kuhinji. Kuhališče lahko umestite v sredinski kuhinjski element in s tem povežete jedilnico in dnevno sobo! Tako razporejeni delovni elementi vam omogočajo optimalno in funkcionalno uporabo kuhinje!

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.