Sindikat policistov Slovenije (SPS) je na včerajšnjem izrednem kongresu v Zrečah več kot prepričljivo podprl dosedanjega predsednika Zorana Petroviča in mu izglasoval zaupnico za nadaljnje vodenje sindikata. Na kongresu, ki se ga je udeležilo rekordnih 308 članov oziroma 12 odstotkov celotnega članstva sindikata, je zaupnico podprlo kar 96 odstotkov prisotnih članov.

»Naši člani so na tajnem glasovanju, s katerim smo želeli zagotoviti popolno nepristranskost odločanja, podprli moje dosedanje delo. Podpora članstva na nadaljnja pogajanja o stavkovnih zahtevah sicer ne bo imela nobenega posebnega vpliva, je pa dala jasno sporočilo, da se v našem sindikatu ocenjuje po delu, in ne po izjavah državnih funkcionarjev in zapisih v medijih. To je pozitivna spodbuda za naprej,« je po izglasovani zaupnici dejal Petrovič, ki je zaradi afere Koprivnikar skupaj s še štirimi kolegi prejšnji mesec prejel izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Omenjeni sindikalisti so se, kot je potrdil interni nadzor na policiji, novembra lani po facebooku dogovarjali, da bi ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja po njegovem koncertu v Škofji Loki zaustavili in ga preverili z alkotestom. Poskus diskreditacije ni uspel, saj je alkotest pokazal, da minister ni bil opit.

Sindikalisti prepričani, da je Petrovič nedolžen

Sekretar sindikata Kristjan Mlekuš je po kongresu povedal, da z včerajšnjo zaupnico predsedniku Petroviču »dokončno zaključujejo zgodbo glede domnevno sporne cestne kontrole ministra za javno upravo«. Po njegovih besedah je kongres na podlagi predstavljenih dejstev in okoliščin z veliko večino ocenil, da ne sindikat ne njegovi vodilni niso storili očitanih dejanj. »Verjamemo v delovanje pravne države, zato smo prepričani, da bodo vpleteni funkcionarji v nadaljnjih postopkih dokazali svojo nedolžnost,« je dejal Mlekuš. Sindikat je ob tem vodstvu policije, notranjemu ministrstvu in vladi sporočil, da ostaja trden socialni partner, ki želi tudi v prihodnje tvorno sodelovati z vodstvom policije pri urejanju statusa in pravic policistov.

Stroka ne pričakuje večjih posledic

»Če menijo, da je Petrovič dober predstavnik sindikata, je to njihova stvar,« je ob izglasovani zaupnici predsedniku SPS povedal Branko Lobnikar s fakultete za varnostne vede. Sam namreč meni, da je šlo pri načrtovanem nadzoru nad ministrom za »zavržno dejanje in veliko napako«. Čeprav se mu zdi vztrajanje članstva, da ni tako, trmasto in tudi neproduktivno, pa kakšnih večjih posledic za nadaljevanje pogajanj z vlado ne vidi. Lobnikar krivdo za stavko in afero pripisuje predvsem vladi, njenemu nespoštljivemu odnosu do policistov in nesposobnosti, da bi stavko vendarle končala.

Da je za vse skupaj kriva vlada, je prepričan tudi nepovezani poslanec in profesor na fakulteti za varnostne vede Bojan Dobovšek. »Podcenjevalen odnos do policistov je povzročil, da so policisti stopili skupaj in podprli tistega, ki najbolj glasno opozarja na napake,« je povedal Dobovšek. Prepričan je, da je krivca prepoznala tudi javnost, zato ne vidi nevarnosti za padec ugleda sindikata.

»To je notranja stvar sindikata, mi se v to ne nameravamo spuščati,« pa je povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Čeprav zaupnice noče komentirati, ga »malo motijo« izjave SPS, da so v pogajanjih že blizu dogovoru (kar po Uroševičevem mnenju ni res), pa tudi to, da je Petrovič na začetku napovedoval, da bo šel po zaupnico šele po koncu stavke. Ali gre za kakšen tajen dogovor, Uroševič ne ve, a ga v teh časih tudi to ne bi začudilo.

Naj ob tem spomnimo, da bo stavka policistov prihodnji teden zaznamovala svojo prvo »polletnico«. Začela se je namreč že daljnega 18. novembra lani.

Komentara 16