V pismu s priloženimi fotografijami »jezni policist«, kot se je podpisal, policijskemu sindikatu in predsedniku Zoranu Petroviču očita, da sta policistom naročila naj konec novembra lani ustavijo ministra za javno upravo Borisa Korpivnikarja z namenom, da bi ga ujeli med vožnjo pod vplivom alkohola. Iz fotografij komunikacije prek facebooka, ki si jih lahko ogledate v fotogaleriji na dnu članka, je razvidno še, da so nekaj podobnega pripravljali tudi za premierja Mira Cerarja.

Sumi, da so pri policijski obravnavi ministra Koprivnikarja na obrobju Škofje Loke v noči z 28. na 29. november lani vpleteni sumljivi motivi, so se pojavili že takoj. Predvsem je bil prek facebooka kritičen minister sam in zapisal: »Potem pa sem imel na poti domov po drugi uri zjutraj zanimivo novo izkušnjo, ko so me policisti ustavili tako, da so na popolnoma prazni stranski cesti pripeljali za mano s prižganimi modrimi lučmi... Korekten postopek, preverjanje dokumentov, alkotest... Nobenih problemov... Pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe, s čimer bi pritegnil pozornost. No ja, občutki so varljiva zadeva, sam pa bom v prihodnje še toliko pozornejši, da se bom pri svojem delu držal dejstev in zaupani položaj vedno uporabljal za skupno dobro in ne za parcialne ali, bog ne daj, osebne interese.«

Minister se je takrat vračal s koncerta v znanem pubu v Škofji Loki, kjer je nastopal s svojo rokovsko skupino, opravljen alkotest pa je pokazal, da je bila količina alkohola pod dovoljeno mejo (0,12 g/l). Kot morebitni razlog za načrtno kontrolo ministra se je že takrat omenjala stavka policistov, prvi izsledki notranje preiskave PU Kranj pa niso potrdili suma nepravilnega ravnanja dveh policistov. Po današnjih razkritjih je policija že napovedala ponovno uvedbo internega nadzora.

»Na podlagi navedb v anonimnem pismu in korespondence, razvidne na družbenem omrežju, vse navedbe podrobno preverjamo in smo o njih že obvestili specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. Glede na ugotovitve pa bomo ustrezno ukrepali tudi v policiji,« je poudaril generalni direktor policije Marjan Fank. Premier Miro Cerar do srede zjutraj pričakuje natančno poročilo o dogodku.

Dogovarjanje o incidentih s poslancem Gorenakom?

Policist, ki je fotografije facebook pogovora posredoval, pravi, da se je za »drastičen« korak odločil, ker meni, da so policisti zadnji, ki bi si lahko privoščili takšne zlorabe sistema. Meni tudi, da bi moral biti prav sindikat tisti, ki bi bedel nad moralnim delovanjem policije, »ne pa, da je sam organizator dejavnosti, ki so bolj podobne tistim iz filmov o italijanski in ameriški mafiji, ki je izsiljevala in grozila poštenim politikom in drugim.« Zapisal je tudi, da se je za ta korak odločil z upanjem, da so slovenski politiki dovolj zreli, da pismo ne bo vplivalo na izid pogajanj. Kljub očitkom o zlorabi sistema je prepričan, da si slovenska policija zasluži boljše pogoje in boljši standard, kot pa ga ima sedaj.

Za posredovanje fotografij se je odločil tudi, ker meni, da je za ravnanjem predsednika sindikata Zorana Petroviča tudi politična motivacija. Očita mu namreč, da se redno sestaja s poslancem SDS Vinkom Gorenakom. Po teh srečanjih pa naj bi se vedno začeli pojavljati napadi bodisi na ministrico za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, bodisi na generalnega direktorja slovenske policije Marjana Fanka. »Moram reči, da kolegom, ki so mi to povedali, verjamem, saj gre za policiste, ki so apolitični in večina njih ni članov policijskega sindikata,« je še zapisal v odprtem pismu.

»Zaradi slednjih informacij sem se začel spraševati, kdo v tej umazani igri zlorablja koga. Na koncu mi je popolnoma vseeno ali g. Gorenak oziroma politična stranka SDS zlorablja policijski sindikat z interesom destabilizacije vlade ali policijski sindikat zlorablja SDS z interesom lobiranja za politično moč pri pogajanjih z vlado. Vem in prepričan sem edino v to, da se slovenska policija zlorablja za sindikalno politične obračune in merjenje moči, kar pa je, vsaj za nadaljnjo usodo slovenske policije in policistov nedopustno. Slovenski policisti pa si takšnega madeža ne zaslužimo.«

Za komentar na resne očitke odprtega pisma smo klicali tudi predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča, a se ta na telefon ne oglaša.

Gorenak očitke zanika, Koprivnikar ne bo potegnil pravnih posledic

Poslanec SDS Vinko Gorenak očitke medtem zanika. »Ne vem sicer kakšne napade ima v mislih pisec te anonimke, toda jasno naj povem, da sem se s Petrovičem, po tistem, ko sem bil minister za notranje zadeve, po mojem spominu srečal enkrat in to nekje februarja 2015, ko smo na Odboru za notranjo politiko obravnavali vprašanje sredstev za policijo. Po zaključeni točki dnevnega reda sem celotno sindikalno ekipo povabil v Maximarket na kavo. To je vse,« zatrjuje Gorenak in vrača žogico: »Očitno pa nekomu gre res za nohte. Anonimka je po moji oceni nastala kar tam, nekje v vrhu notranjega ministrstva ali policije. Njen namen pa je jasen. Diskreditacija Petroviča, sam sem pač priročno “sredstvo” za tako diskreditacijo.«

(Zoran Petrovič (levo) in takratni minister za notranje zadeve Vinko Gorenak (desno) skupaj v avtu na Avtopoligonu Ljubečna med treningom varne vožnje. 25. 4. 2012. Foto: Tomaž Skale)

Očitkov, da so imeli pri zasedi prste vmes tudi politični interesi, minister Koprivnikar ni želel komentirati, je pa povedal, da ga nova razkritja žalostijo, ker mečejo slabo luč na vse javne uslužbence. Ob tem upa, da bodo vpleteni sami presodili, kakšne poteze naj povlečejo po današnjih razkritjih. Sam ne namerava sprožiti pravnih postopkov, veseli pa ga, ker se še vedno najdejo državljani, ki niso pripravljeni pogledati stran, ko je nekaj narobe. Povedal je tudi, da primer ne sme vplivati na nadaljnja pogajanja med vlado in sindikatom policistov.

Pismo policista, ki se je odločil zadevo obelodaniti, lahko v celoti preberete tukaj.