Kar se je potihoma ugibalo vse od novembrskega bližnjega srečanja ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in škofjeloške policijske patrulje, je sedaj na nekoliko trdnejših temeljih. Neznani »jezni policist« je namreč na spletu objavil fotografije, ki pričajo, da naj bi se predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič in še nekaj regionalnih predstavnikov sindikata na facebooku dogovarjalo, kako bodo Koprivnikarju, ki je v Loškem pubu novembra lani igral s svojim ansamblom, nastavili zasedo ter ga poskušali ujeti pijanega za volanom. To jim sicer ni uspelo, saj je Koprivnikar, ki jim je trn v peti zaradi stavkovnih zahtev, napihal pod dovoljeno mejo – 0,12 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

»Dilema se mi je pojavila že takrat, ko me je moj sindikalni kolega prosil za nespodobno uslugo (ustaviti ministra v interesu zastraševanja s ciljem zvišanja plač) in mi po eni strani izkazal veliko zaupanje, saj mi je brez pomislekov pokazal tudi že ustaljen način koordinacije in komunikacije, ki bi privedla do realizacije opisanega,« je v spremnem dopisu svojo odločitev pojasnil anonimni pošiljatelj in dodal: »Za takšen drastičen korak sem se odločil zaradi tega, ker smatram, da smo policisti zadnji, ki bi si lahko privoščili konstrukte in zlorabe sistema, kot je bil izpeljan pri ministru Koprivnikarju.« Pisec opozarja tudi na domnevna sestankovanja ter uglašenost Petroviča in poslanca SDS Vinka Gorenaka za nagajanje vladi, kar sta včeraj oba zanikala.

Koprivnikar je dejal, da razkritje meče slabo luč na sicer odlično delo policistov, da ne bo sprožil nobenega pravnega postopka, vendar hkrati potrjuje njegove sume, da so ga policisti načrtno ustavili.

SPS: Fotografija vzeta iz konteksta

Predsednik SPS Zoran Petrovič nam je dejal, da je fotografijo službenega avtomobila Borisa Koprivnikarja s kolegi na facebooku delil le v smeri preverjanja, ali je minister BMW dobil po vseh predpisih. Od dogovarjanja o zasedi Koprivnikarju pa se Petrovič distancira in bo v prihodnjih dneh predložil tudi telefonski izpisek. Odstopiti ne namerava, pogovarjanje o zasedi Koprivnikarju pa je razumel bolj za šalo, nam je povedal. Za fotografije nam je sicer potrdil, da so najverjetneje pristne, vendar hkrati dodal, da so pomanjkljive in vzete iz konteksta. Še posebej odločno nam je Petrovič zanikal, da bi bil na zvezi z nekdanjim notranjim ministrom in sedanjim poslancem Vinkom Gorenakom. Vse očitke vidi tudi kot poskus diskreditacije sindikata in njega osebno.

Dogovarjanje med sindikalisti, ki so si na facebooku izmenjali tudi fotografiji Koprivnikarjevega avtomobila in rezultata opravljenega alkotesta, na trenutke prestopi mejo dobrega okusa in deluje več kot prepričljivo. Eden izmed sindikalnih predstavnikov, ki je popival v domači Škofji Loki (vendar ne v pubu, kjer je igral minister), se celo šali, da bo Koprivnikarja pretepel, ko bo dovolj »nabit«.

Zrelo za specializirano tožilstvo?

Razkritje je v zadrego spravilo tudi konkurenčni Policijski sindikat Slovenije (PSS). Predsednik PSS Radivoj Uroševič, ki ga je zmotilo že, da so na protestu policistov paradirali tudi nekateri politiki, je dejal, da se PSS od dogajanja v konkurenčnem sindikatu povsem distancira. »Če je šlo res za dogovor, ga je treba sankcionirati. Tudi jaz sem plačal kazen, ko smo med protestom zaprli Šubičevo ulico,« nam je povedal Uroševič in dodal, da to za zdaj ne spremeni povezovanja s SPS v okviru skupne stavke.

Precej ostreje so se na nove okoliščine odzvali v kranjski in generalni policijski upravi. Pojasnili so, da so ob nadzoru incidenta s Koprivnikarjem zaznali informacije, ki so nakazovale sporno ravnanje, vendar jih niso mogli dokazati. Primer so zdaj ponovno odprli, najverjetneje pa ne bo ostalo samo pri internem nadzoru, temveč bodo obvestili tudi specializirano državno tožilstvo, ki preiskuje gnila jajca v policiji. Po mnenju nekaterih naših sogovornikov namreč obstaja celo sum, da je šlo pri zasedi za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, kar je še precej bolj resno kot le disciplinski prekršek.

Izgubijo lahko videz legitimnosti

Da se takšno pritlehno dogovarjanje lahko dogaja v današnji dobi, je presenetilo tudi stroko. »Če je to res, gre najmanj za diskriminatorno obravnavo,« nam je dejal nekdanji dekan fakultete za varnostne vede dr. Gorazd Meško, podobno pa razmišlja tudi njegov kolega dr. Branko Lobnikar. On sicer meni, da ne gre nujno za kaznivo dejanje zlorabe uradnih pooblastil, vendar ravnanje sindikalistov ocenjuje kot »zelo resno zadevo«: »S takšnim ravnanjem policisti spodkopavajo svojo avtoriteto. Izgubijo lahko videz legitimnosti. Državljan si lahko misli: aha, jutri jim pa jaz ne bom všeč in se bodo spravili name.«

Tudi dr. Tomo Čas, nekdanji vodja policijskih specialnih enot in sedanji predsednik združenja Sever, meni, da je sindikatom »malo ušlo z vajeti«, sicer pa upa, da gre za osamljen dogodek. »Če se očitki potrdijo, gre za hudo zlorabo. Kot zveza društev Sever smo podprli policiste v njihovih stavkovnih zahtevah, smo jih pa hkrati opozorili na zmernost. Že protest, na katerem so se pojavili v uniformah in imeli politične goste, se mi ni zdel primeren. Tudi žaljivi transparenti ne gredo skupaj z naravo dela policistov,« je bil do zadnjih dogodkov, ki bodo v prihodnjih dneh zagotovo še odmevali, kritičen tudi Čas.