Pet sindikalnih zaupnikov Sindikata policistov Slovenije, ki so sodelovali v aferi Koprivnikar, je prevzelo odpovedi delovnega razmerja. Odločitev generalnega direktorja policije Marjana Fanka, ki jo je sicer sprejel že pred dvema tednoma, pojasnil pa jo bo v ponedeljek, je tako postala uradna. Ne pa tudi dokončna, saj imajo policisti možnost pritožbe.

Odpuščeni policisti, ki so prek spletne strani facebook skovali zaroto, kako ustaviti ministra Borisa Koprivnikarja na cesti iz Škofje Loke proti domačemu Zmincu in upati na pozitiven alkotest, so vsi po vrsti sindikalni zaupniki, in sicer Vojko Marguč iz ljubljanske regije, Denis Kadirič, predstavnik sindikata za kranjsko regijo, namestnik koprskega predstavnika Miha Sakač ter novomeški predstavnik Dušan Raj. Med njimi pa je tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, ki je že napovedal uporabo vseh pravnih sredstev za spodbijanje te odločitve.

Vsi suspendirani

Izredna odpoved delovnega razmerja po njegovem ne more vplivati na potek pogajanj stavkajočih policistov z vlado. Vsi odpuščeni policisti se lahko pritožijo na komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi. Če bi ta njihovo pritožbo zavrnila, se lahko obrnejo še na delovno sodišče. Trenutno so vsi v suspenzu in bo tako vse do omenjene odločitve vladne komisije o pritožbah na Fankovo odločitev. »Po 30 dneh od te odločitve pa bomo tudi dejansko brez službe,« je še pojasnil Petrovič, ki sicer ostaja na čelu sindikata. Prav tako regijski predstavniki (oziroma v enem primeru namestnik) ostajajo tudi preostali vpleteni. Izredni kongres sindikata bo 13. maja, ko bo Petrovič pri članstvu poizvedel tudi o zaupnici.

Kot smo že poročali, sta škofjeloška policista David Oblak in Dejan Keleman, ki sta na cesti Koprivnikarja ustavila in mu ponudila alkotest, prejela opozorilo pred izredno odpovedjo delovnega razmerja. Službe ne bosta izgubila, če v letu dni ne bosta storila česa podobnega.

Vseh sedem v predkazenskem postopku

Zoper vseh sedem policistov sicer poteka tudi predkazenski postopek ugotavljanja elementov kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. V glavnem gre za zlorabo položaja ali napeljevanje k temu. Primer sicer vodi specializirano državno tožilstvo. Ne glede na razplet izrednih odpovedi delovnih razmerij (oziroma opozoril) pa bi bili policisti odpuščeni, če bi bili obsojeni na vsaj trimesečno zaporno kazen.