Na letališču Zaventem se je razstrelil 29-letni Ibrahim, medtem ko je 27-letni Khalid kakšno uro kasneje izvedel samomorilski bombni napad na postaji podzemne železnice Maelbeek v bližini sedeža Evropske komisije. V tej eksploziji je bil poškodovan tudi slovenski diplomat. Skupno število mrtvih trenutno šteje vsaj 31 oseb, okoli 300 pa naj bi bilo ranjenih.

Brata El Bakraoui stara znanca policije

Oba brata sta bila belgijska državljana in stara znanca policije zaradi vezi z organiziranim kriminalom, njuna povezava s terorizmom pa je belgijski policiji postala znana šele tekom preiskave novembrskih napadov v Parizu. Zanje naj bi priskrbela naboje, eden od bratov pa je najel tudi stanovanje v belgijskem Charleroiju, kjer sta se pred pariškim napadom sestala vodja napadalcev Abdelhamid Abaaoud in Bilal Hadfi. Omenjena sta se kasneje razstrelila pri nogometnem stadionu Stade de France v Parizu.

Mlajši brat Khalid je pod lažnim imenom najel tudi stanovanje v bruseljski četrti Forest, kjer je prejšnji teden med protiteroristično racijo prišlo do strelskega obračuna s policijo. V stanovanju so našli prstne odtise Salaha Abdeslama, pobeglega organizatorja terorističnega napada v Parizu, ki so ga naposled aretirali pretekli petek. Stiskanje policijske zanke pa je očitno čutil tudi Ibrahim. Belgijski državni tožilec Frédéric van Leeuw je namreč razkril, da so po torkovih napadih med preiskavami v nekem smetnjaku našli Ibrahimov prenosnik, na njem pa zapis: »Ne vem, kaj storiti. Mudi se mi. Sem na begu. Povsod me iščejo. Če se predam, bom končal z njim (Abdeslamom, op. p.) v zaporni celici.«

Turčija svarila pred Ibrahimom že junija lani

Ibrahim je imel za zapis dobre razloge že pred Abdeslamovo aretacijo, saj je bil junija lani aretiran v Turčiji in deportiran na Nizozemsko. Kot je danes pojasnil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, so belgijske in nizozemske oblasti opozorili o deportaciji, belgijske oblasti pa naj bi po Erdoganovih besedah »ignorirale« turška opozorila, da gre za džihadista.

Napadalci so bombni napad na letališču sicer izvedli s pomočjo razstreliva, ki so ga skrili v prtljagi. Pri tem sta eksplodirali dve bombi, tretjo, ki je zatajila, pa je kasneje je nadzorovano razstrelila policija. Kot je pojasnil tožilec van Leeuw, je imela skupina v stanovanju v bruseljski četrti Schaerbeek pripravljenih še 15 kilogramov eksploziva, detonatorje ter kovček poln žebljev in vijakov. Stanovanje so preiskovalci našli po zaslugi taksista, ki je prepoznal osumljence z varnostnih kamer na letališču, kamor jih je peljal.

(Trojica napadalcev z bruseljskega letališča: eden od bratov El Bakraoui ter dve osebi, ki ju morajo belgijski varnostni organi še identificirati. Eden je domnevno Najim Laachraoui, ki naj bi se prav tako razstrelil na letališču. Foto: Reuters)

Laachraoui domnevno glavni novač bruseljskih džihadistov

Belgijski lokalni mediji so danes sicer poročali, da so preiskovalci našli in aretirali tretjega identificiranega napadalca, ki je domnevno pobegnil s prizorišča napada, a so se poročanja kasneje izkazala za lažna. Proti večeru so se pojavili podatki, da je bil tretji identificirani osumljenec 24-letni Najim Laachraoui pravzaprav eden od dveh samomorilcev, ki sta umrla v eksplozijah na letališču.

Najim naj bi leta 2013 odpotoval v Sirijo, belgijski varnostni organi pa predvidevajo, da je bil glavni novač mladih džihadistov v Bruslju. Leta 2014 so zanj izdali mednarodno tiralico, kar pa mu ni preprečilo vrnitev v Belgijo. V domovino je najverjetneje pripotoval pod lažnim imenom Soufiane Kayal. Tega je uporabil 9. septembra na meji med Avstrijo in Madžarsko, ko je potoval skupaj z Abdeslamom. Njegovo DNK so preiskovalci našli tudi v stanovanjih, v katerih so prebivali teroristi pred napadom v Parizu.

Belgija je po včerajšnjih napadih poostrila varnostni nadzor na vseh javnih prevozih, zlasti pa na podzemni železnici. Vojaki vsakega potnika ob vhodu na postajo pregledajo, ob tem pa preiščejo tudi njihove torbe. Na letališču Zaventem preiskava še vedno poteka, zato ne vedo zagotovo, kdaj bo ponovno odprto. Na ulicah Bruslja za varnost in red skrbi okoli 500 vojakov.