Zjutraj sta na bruseljskem letališču Zaventem odjeknili dve eksploziji. Po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga so bili pred eksplozijo slišati streli in kriki v arabščini. Kasneje pa je prišlo tudi do eksplozije na metro postaji Maalbeek v bližini sedeža Evropske komisije. Belgijsko tožilstvo je potrdilo, da je šlo za samomorilski napad. Reuters poroča, da so po napadu že v teku hišne preiskave na območju Bruslja, po poročanju belgijskih medijev pa je policija že aretirala več oseb.

Policisti so na letališču našli neaktiviran samomorilski pas, ki najverjetneje pripada tretjemu teroristu. Enota za eksplozivna sredstva ga je že razstrelila, poroča belgijska zasebna televizija VTM. Zraven enega od mrtvih napadalcev pa so našli kalašnikovko.

Odgovornost za napade prevzela islamska država

Belgijski premier Charles Michele je na današnji tiskovni konferenci povedal, da situacijo spremljajo s pomočjo več varnostnih služb, ki se jim je zahvalil za delo, ki ga opravljajo. Ob tem je pozval k »mirnosti in solidarnosti«.

Odgovornosti za napade je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). »Borci Islamske države so na letališču začeli streljati, potem pa aktivirali eksploziv na samomorilskih jopičih. Eden od mučenikov se je razstrelil na postaji podzemne železnice Maalbeek,« je poročanje tiskovne agencije Amaq povzel Reuters.

Belgijski zunanji minister Didier Reynders je potrdil, da morebitne napadalce še iščejo ter da je verjetno vsaj eden na begu. Belgijski mediji poročajo, da policija lovi moška, ki ju sicer že mesece iščejo zaradi domnevne povezave s terorističnimi napadi v Parizu novembra lani. Najpogosteje se omenjata 24-letni Najim Laachraoui (ob prečkanju meje z Avstrijo naj bi uporabil ponarejeno belgijsko osebno izkaznico na ime Soufiane Kayal) in 31-letni Mohamed Abrini.

Več deset smrtnih žrtev

Po uradnih podatkih je v eksplozijah doslej umrlo najmanj 34 ljudi. Belgijska ministrica za zdravje Maggie de Block je potrdila, da je v eksploziji na letališču življenje izgubilo 14 ljudi, 81 pa jih je bilo ranjenih, operater metroja, podjetje STIB-MIVB, in reševalne službe pa so potrdile, da je v eksploziji na postaji podzemne železnice v Maalbeeku umrlo najmanj 20 ljudi, med 55 ranjenimi pa da je deset ljudi v kritičnem stanju. Bruseljski župan Yvan Mayeur je število žrtev v Maalbeeku potrdil, dodal pa, da je ranjenih 106 ljudi, od katerih jih je 17 v kritičnem stanju.

Slovenski diplomat ranjen na poti v službo

Ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da je bil v napadu na metro postaji ranjen tudi slovenski diplomat, ki bil na poti v službo. Ranjenega so že odpeljan v bolnišnico, ni pa v smrtni nevarnosti. Drugih podatkov o slovenskih žrtvah na ministrstvu nimajo, identitete diplomata pa ne razkrivajo zaradi varstva osebnih podatkov. 24ur.com medtem poroča, da je ranjeni diplomat Rudolf Kaniški, sicer svetovalec za policijsko sodelovanje in Schengen. Postaja Maalbeek je sicer le eno postajo oddaljena od slovenskega predstavništva pri EU.

Erjavec odsvetuje potovanja v Bruselj

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je po napadih najostreje obsodil napade v Bruslju in dodal: »Odsvetujemo potovanja v Bruselj. Tisti, ki so tam, pa naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti.«

Veleposlaništvo v Bruslju je vzpostavilo povezavo do belgijskih oblasti, ki preiskujejo dogodek, ministrstvo pa bo o morebitnih novih ugotovitvah in informacijah sproti poročalo.

Slovenska policija varnostne ukrepe zaostruje zlasti na meji in na letališču, je danes sporočil generalni direktor policije Marjan Fank.

Štiri dni po prijetju Abdeslama

Napad sledi štiri dni po aretaciji zadnjega napadalca iz Pariza Salaha Abdeslama. Belgijska policija je bila po aretaciji sicer v pripravljenosti zaradi morebitnih maščevalnih napadov. Po današnji eksploziji je belgijska vlada razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti. Glede na obsežnost napada pa se pojavljajo ugibanja, da bi se napad lahko pripravljal že pred aretacijo Abdeslama.