Razvoj tehnologije je vse hitrejši. Pred dvajsetimi leti je nastal prvi računalniško animirani film Svet igrač. Vizualni učinki v lani narejenem animiranem filmu Vrvež v moji glavi so mnogo boljši, kot so na primer v pet let starejšem Kako izuriti svojega zmaja. Lahko leta 2100 pričakujemo animirane filme, ki bodo nastali s tehnologijo, ki nam zdaj sploh še ni poznana?

Filmski kritik Marcel Štefančič poudarja, da rast tehnoloških inovacij ni le silovita, temveč tudi eksponenčna, tako da naši možgani tega, česar bo tehnologija sposobna čez 100 let, sploh ne morejo misliti. Zdaj so animirani filmi digitalni – zelo kmalu bodo hologramski...

Uresničevanje hotenj Walta Disneyja

Za animirane filme vlada vse večje zanimanje, kar se odraža tudi na zaslužkih od prodaje vstopnic. Pred skoraj 80 leti najdobičkonosnejši animirani film Sneguljčica in sedem palčkov je prinesel 418 milijonov dolarjev, Lepotica in zver pred 25 leti 425 milijonov, z Levjim kraljem so pred dobrima dvema desetletjema zaslužili že skoraj milijardo dolarjev. Največ denarja, skoraj 1,28 milijarde dolarjev, je med animiranimi filmi prinesla z oskarjem nagrajena Disneyjeva komična pustolovščina Ledeno kraljestvo iz leta 2013.

Štefančiču se zdi zelo verjetno, da ljudje animiranih filmov čez sto let ne bodo več le gledali, temveč bodo v njih živeli. »Ko je Walt Disney ustvaril Disneyland, je rekel, da je hotel ustvariti film, v katerega lahko stopimo. Zdaj smo že skoraj tam,« pravi filmski kritik.

Sedanji čas bo videti odbito

V preteklosti je bilo narejenih veliko kakovostnih filmov. Med njimi že omenjena Sneguljčica in sedem palčkov in Levji kralj pa Ostržek, Bambi, Svet igrač, Shrek... Ker naj bi bili človeški možgani čez sto let »že povsem kompjuterizirani in digitalizirani«, Štefančič napoveduje, da bodo animirani filmi postali živi filmi, da med animiranimi in živimi filmi ne bo nobene razlike. »Animirani film si boš tedaj oblekel, tako kot si danes oblečeš hlače. Če se boš že sploh slekel.«

Med animiranimi filmi v zadnjem obdobju prevladujejo komedije, kot so na primer Kung fu panda, Madagaskar, Pošasti iz omare, Avtomobili... Bo tako tudi leta 2100? Glede na to, da bodo ljudje tedaj živeli v znanstveni prihodnosti oziroma že onstran prihodnosti, jih bosta po Štefančičevih predvidevanjih najbolj pritegnila dva žanra. Prvi, ki bo prikazoval preteklost, recimo naš čas. »To se jim bo zdelo odbito, neverjetno, nemogoče...« In drugi, ki bo prikazoval to, kar je onstran neskončnosti. »Običajna sci-fi prihodnost, ki vznemirja nas, se jim bo – glede na eksponenčno rast tehnoloških revolucij – zdela le kot pradavnina,« še ocenjuje sogovornik.