Prevc ima v rokah dobre karte. Osem tekem pred koncem ima 559 točk prednosti pred Nemcem Severinom Freundom in 680 pred Avstrijcem Michaelom Hayböckom, ki leti na krilih treh zaporednih zmag na Finskem. Da bi se v daljnem Kazahstanu lahko že v nedeljo začel veseliti prestižne lovorike, mora Prevc prednost pred prvim zasledovalcem zvišati na 600 točk. To pomeni, da mora na dveh tekmah v Almatyju, ki je neuspešno kandidiral za zimske olimpijske igre leta 2022 (gostil jih bo Peking), osvojiti 41 točk več od Freunda, ki brani zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Prevc, čigar odlike so hladnokrvnost, mirnost in psihična trdnost, je po tekmah na Finskem priznal, da mu misli v zadnjem času vedno pogosteje uhajajo h globusu, zato je vse, ki ga obkrožajo, prosil, naj ga čim manj spominjajo nanj. A selektor slovenske vrste Goran Janus je že pred mesecem dni napovedal, da bo dileme o zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala končal do konca februarja. Izkušeni trenerski maček iz Ljubljane je v letošnji sezoni izpolnil obe veliki obljubi: zmaga v skupnem seštevku novoletne turneje in naslov svetovnega prvaka v smučarskih poletih. Če bo Prevc dvignil še veliki kristalni globus, bo postal prvi skakalec v zgodovini, ki bo v eni sezoni domov odnesel vse tri prestižne lovorike.

Na 22 tekmah v letošnji zimi je Prevc 16-krat stal na odru za zmagovalce: 11 zmag, tri druga in dve tretji mesti. Še petkrat je bil med deseterico, najslabša uvrstitev pa je enajsto mesto. S svojo premočjo je tekmecem nagnal strah v kosti, na finski turneji pa zapadel v manjšo krizo. To se mu je prav v tem delu leta in na Finskem dogajalo že v preteklosti, a so letošnje uvrstitve na peto, deveto in četrto mesto precej boljše kot lani. Športno je priznal, da so bili tekmeci boljši, in razloge za to, da ni bil na odru, poiskal zgolj pri sebi. Ni se izgovarjal, da sta profila skakalnic v Lahtiju in Kuopiu posebna, saj gre za starejši napravi, ki sta bili zgrajeni, še preden se je rodil. Pravi, da se bo na oder za zmagovalce vrnil, ko si bo to zaslužil. Vse je odvisno zgolj od njega.

Almaty bo prvič gostil tekmo svetovnega pokala, potem ko je doslej poleti prirejal tekme za veliko nagrado in pozimi za celinski pokal. Prevc v Kazahstanu še ni bil, saj ne hodi na poletne tekme, na katere je treba potovati z letalom, ker bi tako izgubil preveč dni treninga. Ne dela si skrbi, da bi imel težave s prilagoditvijo na skakalnico, saj je zelo podobna napravam v Čajkovskem, Sočiju in Nižnem Tagilu. V Sočiju je osvojil dve olimpijski kolajni, v Nižnem Tagilu je dosegel prvo izmed enajstih zmag v letošnji sezoni in oblekel rumeno majico ter je ni več slekel. Čeprav Prevc pravi, naj gredo številke svojo pot, ima do konca sezone tudi izziv v lovu na dva rekorda Gregorja Schlierenzauerja – 13 zmag v eni sezoni in 2003 točke v skupnem seštevku svetovnega pokala. Manjkajo mu še dve zmagi in 385 točk. Na osmih tekmah v Almatyju, Wisli, Titisee-Neustadtu in Planici je na razpolago še 800 točk.