Smučarji skakalci so danes zaključili finsko turnejo na skakalnicah v Lahtiju, ki so jo zaznamovale predvsem izredno slabe vremenske razmere. Zaradi slednjih je v soboto odpadla ekipna tekma, močan veter pa je organizatorjem preglavice povzročal tudi danes, zaradi česar so posamično preizkušnjo z velike naprave prestavili na srednjo.

Od sedmerice Slovencev je v prvi seriji svojo nalogo še najbolje opravil Domen Prevc, ki je z daljavo 92,5 metrov zasedel 10. mesto, medtem ko je vodilni skakalec zime Peter Prevc s ponesrečenim skokom pristal šele pri 89 metrih, kar je zadostovalo za zanj skromno 22. mesto. V finale se je uvrstil še Jurij Tepeš (24. mesto, 90,5 metrov), medtem ko so Jaka Hvala, Andraž Pograjc, Anže Lanišek in Robert Kranjec ostali brez trideseterice.

Na srednji skakalnici se je sicer v prvi seriji najbolje znašel Avstrijec Michale Hayböck, ki je z najdaljšim skokom (98,5 m) zbral 117,9 točk, štiri manj je vknjižil Nemec Andreas Wank (94,0 metrov, 113,9 točk), tretji pa je bil Japonec Taku Takeuči (96,0 metrov, 113,6 točk).

Zavoljo majhnih razlik sta tako Tepeš kot Peter Prevc svojo uvrstitev v drugi seriji močno popravila. Tepeš je skočil 95,5 metrov in napredoval na 19. mesto, še boljši pa je bil Prevc, ki je z enako daljavo pridobil kar trinajst mest in tekmo končal kot deveti. Slabše se je odrezal Domen Prevc, ki je kljub solidnemu skoku dolgemu 96,5 metra zaradi vetrovnega odbitka nazadoval, a tekmo vseeno sklenil med petnajsterico.

Ob številnih daljših prekinitvah je do svojih sploh prvih stopničk v karieri prišel danes četrti po prvi seriji, Nemec Karl Geiger, ki je bil drugi, medtem ko se je še svoje druge zaporedne zmage v Lahtiju z daljavo dneva (100 metrov) veselil Hayböck. Na tretjem mestu je končal Takeuči.

»Konec koncev se je kar lepo izšlo, ostali fantje, niti Severin Freund, niso nabirali neke točkovne prednosti. Kaj naj rečem, bila je mala skakalnica, bilo pa je enako za vse, jakost vetra se sicer je spreminjala, a to je bila edina možnost, da se tekma sploh izvede,« je po tekmi za STA dejal glavni trener Goran Janus.

»Razmere danes so bile kar smešne. Takoj po prvem skoku sem upal na to, da sem imel slabe razmere, pa sem videl, da sem 22. in ni mi bilo čisto nič jasno. Preprosto je bilo tako, da v drugem delu skoka ni bilo dovolj vetra in sem prehitro padel dol. Tudi drugim se je to dogajalo, vprašal sem Severina Freunda in Kennetha Gangnesa, kako stojijo in so rekli jaz sem tam, jaz pa tam in vsi smo bili presenečeni glede dogajanja. A Michael Hayböck je zmagal v petek in danes, tako da se je očitno dalo kaj narediti,« pa je pojasnil Peter Prevc.