Slovenski skakalni as Peter Prevc je za včerajšnje druženje v Ljubljani pripravil presenečenje, ki ga je v popolni tajnosti koval kar nekaj tednov. Ko smo vsi pričakovali, da bo začel odgovarjati na novinarska vprašanja, je posedel tiskovnega predstavnika Tomija Trbovca in vzel v roke mikrofon: »Nisem le jaz tisti, ki sem osvojil novoletno turnejo. Navzven deluje, da sva zaslužna le jaz in Janus, a za menoj stoji cel kup ljudi, ki so kamenčki, da sestavimo zmagovalni mozaik. Za vse člane moje ekipe, tudi tiste, ki so v ozadju in v javnosti manj znani, smo pripravili posebne tridimenzionalne printe pomanjšanih orlov in replike kolajne.« Nato je iz žepa potegnil »plonklistek«, da ne bi koga pozabil, in začel deliti miniaturne zlate orle ter kolajne in z gesto presenetil vse s selektorjem Goranom Janusom na čelu.

Triindvajsetletni vladar svetovnega pokala se je z izjemno uspešne norveške turneje, na kateri so Slovenci zmagali na vseh petih tekmah, vrnil v ponedeljek, jutri bo odpotoval v Lahti, vmes pa ni časa za lenarjenje. »Glava včasih noče iti na trening, a je dobila svoj počitek, zdaj pa noge s počepi, drugimi vajami in tekom dobivajo tisto, kar bo koristno na naslednjih tekmah,« je Peter Prevc opisal aktivnosti med kratkim obiskom domovine. Čeprav premočno vodi v svetovnem pokalu, pri njem ni opazna evforija. Prepusti se ji le med vožnjo od doskoka do konca izteka. Občasno se še spomni dveh največjih uspehov v letošnji sezoni – zmage na novoletni turneji in naslova svetovnega prvaka v poletih. Ker je do konca sezone še 11 tekem za posameznike in dve ekipni, se ozira predvsem v prihodnost in skuša ostali zbran do zadnjega poleta v nedeljo, 20. marca, v razprodani Planici.

Življenje vrhunskega športnika je dolgočasno

Evforijo, ki jo s svojimi dosežki povzroča v domovini, še najbolj občuti, ko vzame v roke telefon ali odpre računalnik. »Ko pridem domov, me prepozna vsak, a to ne pomeni, da sem najbolj znan obraz v državi. Saj imamo še gospoda predsednika. Ni se mi treba skrivati, sicer pa je življenje vrhunskega športnika med sezono zelo dolgočasno: tekma, hotel, priprava opreme, počitek, selitev na novo prizorišče, kratek skok domov, kjer mi obisk trgovine sicer vzame malo več časa. Če s klepetom komu polepšam dan, sem tudi jaz bolj zadovoljen. Hkrati dobim tudi pozitivno energijo. Veliko lažje je, če me imajo ljudje radi, kot če bi me sovražili,« se je razgovoril Peter Prevc

Noče delati primerjav z rekordnimi 13 zmagami Gregorja Schlierenzauerja v eni sezoni in največjim številom osvojenih točk. »Če nekoga posnemaš, ne boš dosegel popolnosti in vrhunskosti, ampak moraš vedno poiskati svojo pot. Številke me ne obremenjujejo. Enostavno se morajo zgoditi,« je razmišljal as iz Dolenje vasi v Selški dolini, ki mu je zelo žal, da letos v Planici ne bo prostora za še več gledalcev.

Primat s svetovnim rekordom 251,5 metra ima Vikersund. »Lepo bi bilo, če bi primat prevzela Planica. Norvežani so lani načrtovano šli na svetovni rekord, a je bil profil letalnice takšen, da je le šest skakalcev poletelo daleč. Letos, ko niso lovili rekorda, je bilo veliko več zelo dolgih poletov. Takšni konci tedna so veliko boljši in gledalcem bolj ostanejo v spominu. Primat lahko prevzameš tudi z velikim številom poletov med 230 in 245 metri. Ne šteje le rekord. Profil skakalnice je bil zaradi ostrega prehoda letos takšen, da ni bilo mogoče obstati na nogah pri rekordni daljavi,« je o poletih razmišljal Prevc. Čeprav tekmece premaguje serijsko, zelo redko opazi nevoščljiv pogled, ampak kot pravi športniki spodbujajo drug drugega.

Zaskrbljen pred finsko turnejo

Ne glede na popolno prevlado je malce zaskrbljen pred finsko turnejo s tekmami v Lahtiju in Kuopiu. »Prihajamo v obdobje, ko sem imel v preteklosti 14 dni rezultatske luknjo. Tekme na Finskem so zame velika uganka. V Lahtiju sploh še nisem bil na stopničkah, čeprav sem dobro skakal na treningu, na tekmah pa so se težave le kopičile. Če bom letos končno uspešen, bo veliko veselja. Vse pasti Lahtija moram končno pregristi, saj bo tam prihodnje leto svetovno prvenstvo. Upam, da mi bo v pomoč to, da so na skakalnicah popravke delali tudi Slovenci,« je končal Prevc, ki je za različne medije govoril več kot uro.