Peter Prevc ni prekinil uroka Finske, kjer v svoji karieri še nikoli ni stal na stopničkah. Z najboljšim dosežkom poskusne serije je vodilni v svetovnem pokalu odločno napovedal napad na oder za zmagovalce, na tekmi pa se ni izšlo po željah. V obeh skokih je visoko priletel čez hrbtišče, nato pa ga je kar posrkalo na doskočišče. Potem ko je bil po prvi seriji šesti, Freund pa tretji, je kazalo na izgubljen dvoboj s prvim tekmecem za veliki kristalni globus, a v finalu so se v pravi loteriji z vetrom karte povsem premešale. Čeprav je Prevc znova pristal pri 123,5 metra, je napredoval na četrto mesto, Freund pa je po povsem ponesrečenem nastopu zdrsnil na osmo mesto.

Prednost pred Severinom Freundom znova povečana

»Skoka nista bila najboljša, znam boljše, tudi razmere niso bile idealne. Da bi se vse sestavilo v popolnost, je zmanjkal kanček sreče. Očitno bom moral v letu dni zelo napredovati, da bom tudi na Finskem na stopničkah. Utrujenosti še ni, ker noge delajo hitro, morda je malo naveličanosti. Glede na formo je za skupni seštevek najnevarnejši postal Hayböck (zaostanek 680 točk, op. p.), vendar pustimo, da se številke same vrtijo,« je tekmo ocenil Peter Prevc.

»Finsko smo preživeli, stopničk sicer ni bilo, najpomembneje je, da se je prednost pred Freundom znova povečala za 18 točk. Peter je naredil dva dobra skoka, a je doživel usodo mnogih skakalcev, ki jih je v zahtevnih razmerah v zadnjem delu skoka kar posrkalo na doskočišče,« je po telefonu povedal selektor slovenske reprezentance Goran Janus. Izmed Slovencev sta točke osvojila še Robert Kranjec za 15. mesto, potem ko je bil med največjimi osmoljenci glede razmer, in Jurij Tepeš za 25. mesto, medtem ko so Jaka Hvala, Žiga Jelar in Tomaž Naglič ostali brez točk.

Naslednja postaja bo Kazahstan

»Kranjec je bil med osmoljenci, od Tepeša in Hvale pa sem pričakoval več. A če so težave s tehniko, na skakalnici z zahtevnim profilom in v vetru, ne moreš doseči več,« je preostali del reprezentance ocenil Janus. Slovensko reprezentanco zdaj čaka vsaj 20 ur dolgo in naporno potovanje na naslednjo postajo, Almati v Kazahstanu. Slovenska vrsta bo danes odpotovala iz Kuopia ter po nočnih poletih, prestopanjih in večurnih čakanjih na letališčih v Helsinkih ter Carigradu v Kazahstan dopotovala šele jutri dopoldne. »Hayböck trenutno odlično sprinta, vendar menim, da bo premagljiv v Almatiju, saj pričakujem, da bo skakalnica bolj po našem okusu. Moj načrt je, da Peter v Kazahstanu tudi teoretično potrdi osvojitev velikega kristalnega globusa,« si je zaželel Janus. Za uresničitev tega načrta bi moral imeti Prevc 600 točk prednosti pred zasledovalci, trenutno jih ima 559. »V Kazahstanu sploh še nisem bil, zato sem brez pričakovanj. Videl bom nekaj novega,« je dodal Peter Prevc, ki je med prvimi čestital bratu Domnu za kolajno na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Avstrijec Michael Hayböck je s še tretjo zaporedno zmago potrdil sloves popolnega vladarja Finske. Norvežan Daniel Andre Tande je z drugim mestom dokazal, da mu je skakalnica v Kuopiu pisana na kožo, potem ko je v ponedeljek postavil nov rekord 136 metrov in s tem za pol metra izboljšal 18 let star rekord Japonca Masahika Harade. Avstrijec Stefan Kraf je do tretjega mesta napredoval z enajstega po prvem skoku.