Za Petra Prevca ostaja Lahti nerešljiva uganka, kako se uvrstiti na stopničke za zmagovalce. Potem ko je v petek blestel na treningu, v kvalifikacijah in vodil po prvi seriji, je v finalu po hudi napaki nazadoval na peto mesto. Včeraj, potem ko so zaradi premočnega vetra tekmo morali prestaviti z velike na srednjo skakalnico, je 23-letni as iz Dolenje vasi v Selški dolini znova imel najboljša dosežka na treningu (95,5 m) in v kvalifikacijah (98,5). V prvi seriji, ki je bila tudi velika loterija z vetrom, je dosegel šele 22. izid z 89 metri. V finalu je z drugim dosežkom serije (95,5 metra) napredoval na za 13 mest, a znova gledal v hrbet prvemu zasledovalcu za veliki kristalni globus Nemcu Severinu Freundu, ki je v finalu skočil s 14. na peto mesto.

»Znova mi je šlo v Lahtiju zelo dobro na treningu, potem pa se je končalo malo drugače. Razmere na nedeljski tekmi so bile že kar smešne. Takoj po doskoku v prvi seriji sem upal na to, da sem imel v zraku slabe razmere. Ko sem na semaforju videl, da sem dvaindvajseti, mi ni bilo nič več jasno. Realnost je bila takšna, da v drugem delu skoka ni bilo pomoči vetra in sem prehitro padel. Tudi drugim se je dogajalo enako. Ko sem vprašal Freunda (14. mesto, op. p.) in Gangnesa (21. mesto, op. p.), kam sta uvrščena, smo bili vsi presenečeni, kaj se dogaja,« je pojasnjeval Peter Prevc. Po prvi seriji sta bila med najboljšo deseterico izmed elitne deseterice svetovnega pokala le Avstrijec Hayböck (1. mesto) in Norvežan Tande (9. mesto).

Peter Prevc je imel drugi izid finala

V finalu je Prevc le potrdil svojo kakovost, saj je po dosežku zaostal samo za nepremagljivim Avstrijcem Hayböckom. »To je bila tekma, v kateri ni bila največji problem sama moč vetra, ampak kje si ga kot skakalec ujel. Enkrat je pihalo čez hrbtišče, drugič pa spodaj. A dejstvo je tudi, da sem v drugi seriji bolje zadel odskok in lepo napredoval po lestvici navzgor, zato sem zadovoljen z izkupičkom finalnega nastopa,« se je razgovoril Prevc.

Na vprašanje, ali se že veseli večerne selitve s tri ure dolgo vožnjo z avtobusom v Kuopio, je odgovoril: »Najbolj bom vesel, ko bom zapustil Finsko. Lahtija trenutno ne maram. V petek sem v drugi seriji zamočil jaz. V soboto smo na skakalnici viseli tri ali štiri ure in ostali brez ekipne tekme. V nedeljo nam jo je znova zagodel veter, zato me kar malo zaskrbi, ko se spomnim, da bo tukaj prihodnje leto svetovno prvenstvo.«

Izmed Slovencev sta točke osvojila še Domen Prevc za 15. in Jurij Tepeš za 19. mesto, medtem ko so Jaka Hvala (31.), Andraž Pograjc (33.), Anže Lanišek (34.) in Robert Kranjec (49.) ostali praznih rok. »Zelo sem zadovoljen s svojima skokoma, sploh z drugim, ki je bil tudi malo daljši. Zame bi bilo boljše, če bi bil močnejši vzgonski veter v spodnjem delu kot pa v zgornjem,« je bil po tradiciji jedrnat Domen Prevc. Med vsemi Slovenci je bil uvrstitve najbolj vesel Jurij Tepeš, ki je specialist za večje skakalnice in letalnice, tokrat pa je osvojil 12 točk na napravi, ki je ne mara.

V pokalu narodov je Nemčija prehitela Slovenijo

Vsi so se strinjali, da je bila prestavitev na srednjo skakalnico edina možnost, da so sploh lahko tekmovali. »Najpomembnejše je, da je Peter izgubil le nekaj točk v boju s Freundom za skupno zmago. Tipična tekma, v kateri si moral imeti srečo. Po odličnih skokih na treningu je Peter v prvi seriji naredil le majhno napako, vetrna izravnava pa tokrat ni bila popolna. Zame je vsaka uvrstitev med najboljših deset vrhunska. Domen Prevc in Jurij Tepeš sta naredila lepa skoka,« je pojasnil selektor slovenske reprezentance Goran Janus.

V pokalu narodov je Slovenija zdrsnila na tretje mesto, saj jo je prehitela Nemčija, ki ima zdaj 42 točk prednosti. Z naskokom več kot 900 točk vodi Norveška, ki je bila včeraj med osmoljenci, saj je imela le dva tekmovalca med prvih deset, najboljši pa je bil Tande na sedmem mestu. Domen Prevc in Anže Lanišek bosta danes iz Lahtija odpotovala v Rasnov v Romuniji na mladinsko svetovno prvenstvo, kjer bo jutri tekma na srednji skakalnici, zato je bila včerajšnja preizkušnja zanju dober trening. Na tekmi v Kuopiu ju bosta zamenjala Tomaž Naglič in Žiga Jelar.

Avstrijec Michael Hayböck je bil presenečen, da je v Lahtiju zmagal na obeh preizkušnjah. »Popoln konec tedna v Lahtiju, ki ima dodatno težo, da sem zmagal na veliki in srednji skakalnici. V zahtevnih razmerah si za skok na oder za zmagovalce potreboval tudi srečo. Generalka za svetovno prvenstvo se zame ne bi mogla končati boljše. Pred tekmo sem iz spomina priklical dobre skoke izpred štirih let na tukajšnji srednji skakalnici, ko so bile vremenske razmere prav tako zahtevne. Obožujem srednjo skakalnico,« je bil vidno zadovoljen Michael Hayböck. Nemec Karl Geiger je z drugim mestom dosegel sploh prvo uvrstitev na oder za zmagovalce v karieri. Japonec Taku Takeuči je bil prvič po decembru 2013 na odru za zmagovalce.

V Kuopiu bo danes najprej en skok za trening, nato pa ob 15.45 kvalifikacije za jutrišnjo tekmo. Ob 17.15 se bo začela ekipna tekma, ki je v soboto odpadla v Lahtiju zaradi premočnega vetra.