Po tekmi se je vnela burna razprava, kaj je prineslo hazardiranje z znižanjem zaletišča in kdo je kriv, da Peter Prevc ni dosegel 12. zmage v letošnji zimi. »Kriv sem sam, ne pa znižanje zaletišča. Drugi polet je bil eden slabših v zadnjem času, saj sem naredil veliko napako. Zelo dolgo sem čakal rob mize, zato sem moral na hitro odskočiti, s seboj vzel premalo hitrosti, v zraku ni bilo pravega položaja. Z zamujenim odskokom sem sam sebe prikrajšal za štiri, pet metrov. Tudi če bi šel z istega zaletnega mesta kot drugi, bi bilo premalo za zmago, ker sem resnično zamočil,« je razložil Peter Prevc.

Goran Janus: Tekma je pozabljena, gremo naprej

V prvi seriji je Prevc na račun znižanja zaletišča dobil dodatnih 4,8 točke, v finalu pa bonusa na bilo, ker s skokom 123 metrov ni dosegel 95 odstotkov daljave glede na velikost skakalnice, ki je v Lahtiju 123,5 metra. Tudi če bi skočil pol metra dlje, bi bil drugi. Prevc je imel v finalu najboljše razmere v zraku, saj je bil pri njem zaradi vzgonskega vetra odbitek 5 točk, pri zmagovalcu Hayböcku 1,9 točke, drugem Tandeju 2,9, tretjem Freundu 2,5 in četrtem Gangnesu 4,4 točke.

»Zaletišče sem znižal, ker so bile v zraku dobre razmere. Prvi skok je bil super, v drugem je Peter zamudil odskok, a peto mesto je še vedno vrhunska uvrstitev. Se zgodi, na napakah se učimo, tekma je pozabljena in gremo naprej,« je bil jedrnat selektor Goran Janus, ki je bil zadovoljen s petimi Slovenci med dobitniki točk svetovnega pokala in obžaloval, da je Tepeš ostal brez finala po petem mestu v kvalifikacijah. Za današnjo ekipno tekmo ob 16.30 bo v boj poslal brata Prevc, Laniška in Kranjca. Jutrišnja tekma posameznikov bo ob 15. uri.

O premoči Petra Prevca v letošnji sezoni se je razgovoril prvi zasledovalec Nemec Severin Freund, ki je včeraj zaostanek zmanjšal za 15 točk. Čeprav je v letošnji sezoni osvojil 100 točk več kot lani na prvih 18 tekmah v sezoni, za Prevcem zaostaja že 557 točk. »Moja sezona je resnično dobra, a nekdo drug kaže izjemne predstave. To se v minulih letih ni dogajalo. A prevlada enega športnika ni nič novega. Vse skupaj je malo manj zanimivo, a Peter si zasluži, da je na vrhu. Delo opravlja odlično in je na dobri poti, da postavi nov rekord po številu osvojenih točk in zmag v eni sezoni v svetovnem pokalu. Vse je odvisno, kakšna bo njegova forma na naslednjih tekmah,« je izpostavil 27-letni Severin Freund. Dokaz, da je Prevc premagljiv in ranljiv, vidi v tem, da po poletih v Vikersundu ni zmagal na vseh treh tekmah, da je bil včeraj peti. »Peter vse počne zelo dobro, drugi pa se malo mučimo. To zame ni frustracija, ampak motivacija. Če bi bilo tako še nekaj let, bi bilo dolgočasno, vendar menim, da se to ne bo zgodilo,« je še povedal Freund.

Maja Vtič šestič letos na stopničkah

Japonka Sara Takanaši, ki je minuli konec tedna na Ljubnem na obeh tekmah nepričakovano ostala brez zmage, je včeraj zjutraj na srednji skakalnici v Lahtiju znova pometla s konkurenco in si štiri tekme pred koncem že zagotovila tretji veliki kristalni globus v karieri. Še najbližja Takanašijevi je bila z zaostankom 12,6 točke 28-letna Slovenka Maja Vtič. Za najizkušenejšo slovensko reprezentantko so bile to že šeste stopničke v letošnji sezoni, obenem se je utrdila na tretjem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala.

»Potem ko smo zaradi vetra v četrtek ostale brez treninga, sem se dobro znašla na zahtevni skakalnici. Ni takšna, kot je večina v svetovnem pokalu, ampak malo starejša in meni je všeč, ker moraš biti bolj pazljiv in več razmišljati,« je povedala Maja Vtič.