Hrana povezuje ljudi. In ravno v času praznikov je to najočitneje. Srečanja s prijatelji, ki jih marsikdo vidi le v času veselega decembra, pa družinska srečanja, obilna in razkošna božična večerja ter veseljačenje med najdaljšo nočjo v letu so vsi pripravni razlogi za kupovanje, pripravljanje in uživanje v najrazličnejših jedeh.

Praznična hrana je odlična – no, vsaj upam, da je bila takšna tudi pri vas doma, pri nas je že bila! – in tudi razkošna (beri: kalorična, mastna in zelo nasitna). Marsikdo je med prazniki pridobil kak kilogram ali dva (ali tri ali štiri) – občutka lakote marsikdo v teh dneh sploh ni zaznal, saj je bila hrana povsod – a nič ne de. Pomembno je, da ste se imeli med prazniki lepo, da ste objeli svoje bližnje in da ste uživali. In da boste v novem letu pomahali v slovo kalorični in težki hrani ter na svoje krožnike postavili lažje, a kljub temu izvrstne jedi.

Z novim letom tako uživajte veliko različne zelenjave, jejte na štiri ure in pijte dovolj tekočine, najbolje, da kar vodo. Izogibajte pa se gaziranim pijačam, privoščite si dovolj spanca in če imate priložnost, malo pomigajte.

V prvih tednih novega leta posezite po zelenjavni juhi, kariju in obari, po zelenjavni rižoti in testeninah z zelenjavo, po piščančjem mesu in ribjih jedeh ter v svoje življenje sprejmite solate. Solate so odlične kot priloga, lahko pa so tudi glavna jed.

Vsekakor pa si na nekaj dni (nikar vsak dan!) privoščite kakšno sladico in se pocrkljajte. Življenje je kratko, a mora biti tudi sladko.

Slastne in zdrave recepte brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine

Sestavine za preliv: 4 žlice olivnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, sol, poper.

Preostale sestavine: 200 g špinače, 1 hruška, 2 žlici lešnikov, 1 granatno jabolko.

Priprava

Vse sestavine zmešajte v preliv.

Lešnike prepražite na suhi ponvi. Hruško narežite na tanke palčke v obliko vžigalic. Granatno jabolko narežite na pol, z žlico potolcite po lupini in ulovite vsa zrna.

Večino preliva nežno premešajte s špinačo – lahko kar s čistimi rokami. Špinačo prenesite na krožnik, jo okrasite s hruškami, zrni granatnega jabolka in lešniki. Pokapajte jo še z malo preliva in takoj postrezite.