Projektni menedžer Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Janne Harjunpää, ključni operativec slabe banke v času, ko jo je vodil Torbjörn Månsson, do nadaljnjega ostaja v slabi banki.

Po informacijah iz več virov naj bi se namreč na DUTB s Harjunpääjem dogovarjali o podaljšanju sodelovanja še vsaj za nekaj mesecev. Ali in kdaj bo DUTB z zadnjim preostalim članom švedsko-finske ekipe, ki je leta 2013 prevzela vajeti slabe banke, podpisala novo pogodbo o sodelovanju oziroma zaposlitvi, uradno ni mogoče izvedeti. Na DUTB so nam pojasnili le, da »so vse pogodbe o zaposlitvi in prejemki zaposlenih, razen članov upravnega odbora, poslovna skrivnost«. Harjunpää je bil do zdaj najbolje plačani uslužbenec DUTB. Prejemal je dobrih 30.000 evrov bruto na mesec, k temu pa velja prišteti tudi nadomestilo za potne stroške, saj ima stalno prebivališče na Finskem.

Je Finec res nepogrešljiv za DUTB?

V povezavi s sodelovanjem med Harjunpääjem in DUTB je odprtih več vprašanj. Že po tem, ko je upravni odbor DUTB na položaj glavnega izvršnega direktorja imenoval Imreja Balogha, je bilo namreč mogoče slišati, da se bo Harjunpää prej ali slej moral posloviti. Po neuradnih informacijah naj bi Balogh, ki je bil pred tem eden od neizvršnih direktorjev DUTB, na novem položaju dvomil o zmožnosti sobivanja z domnevno precej ekscentričnim Fincem. Ta je veljal za izvrševalca usmeritev in navodil Torbjörna Månssona, skupaj z njim pa je našel svoje mesto tudi v poročilu računskega sodišča. Informacij, da se je moral Balogh o podaljšanju sodelovanja s Harjunpääjem dogovoriti tudi na zahtevo posameznih članov upravnega odbora, uradno ni mogoče preveriti. Upravni odbor DUTB sicer vodi Marko Simoneti, ki velja za kader ministra za finance Dušana Mramorja. Ta svoje naklonjenosti Harjunpääju ni nikoli skrival – tudi po tem, ko je vlada brez njegovega soglasja z vrha DUTB odpoklicala Månssona. Minister naj bi jo utemeljeval z domnevno Finčevo nepogrešljivostjo v posameznih sanacijskih primerih (Cimos).

Spomnimo, omenjeno poročilo računskega sodišča je močno obremenjujoče za nekdanjo vodilno ekipo na DUTB, zaradi česar so slabo banko pred časom obiskali tudi kriminalisti. Državni revizorji so tako ugotovili, da se je Harjunpää v razmerju do DUTB do sredine leta 2014 pojavljal v trojni vlogi. Slaba banka ga je kot svetovalca plačevala prek njegovega švicarskega podjetja Hansahandelshaus. Obenem je bil zunanji vodja DUTB za upravljanje terjatev, v posameznih primerih pa tudi član ekipe ljudi, ki jih je v slabo banko poslal Quartz+Co, za kar je ta družba že pred tem dobila plačilo. Kar je najpomembneje, DUTB se je s Harjunpääjem dogovorila tudi za ustno svetovanje, v Hansahandelshausu pa k računom, ki so jih izstavljali v DUTB, niso prilagali specifikacij.

Čaka na priložnost, ki je očitno še ni

»Zdaj se govori, da denar, ki je šel za svetovalce, ni bil racionalno porabljen, toda s povsem praktičnega vidika je bilo ta denar treba porabiti, da je bilo DUTB sploh mogoče vzpostaviti in da je bila pripravljena. Moja družba je svoje delo opravila. V tem času nismo lenarili. Pripravljali smo pravila, postopke, analizirali nekatere primere, ko so ti bili še v bančnih bilancah,« je očitke kriminalistov in računskega sodišča oktobra komentiral Harjunpää.

Ob zamenjavah na DUTB je Harjunpää z nekaterimi izjavami prestopil običajne meje uslužbencev finančnih institucij. »Ne morem biti vaš borec za svobodo, poiščite svoje cheje guevare,« je dejal sredi oktobra. Poudarjal je, da »se bo o prihodnosti pogovoril z novim vodstvom DUTB« in da »bo ob prvi pravi priložnosti odšel«. A ta za Finca, ki je poslovno več let deloval v državah nekdanje Sovjetske zveze, pri čemer iz javnihvirov ni razvidno, da se je ukvarjal tudi s finančnimi sanacijami velikih gospodarskih sistemov, očitno (še) ni prišla.