Sumi fiktivnih svetovalnih storitev, pogodbe s svetovalci brez vnaprejšnjega dogovora o ceni, plačila za ustna svetovanja, za katera ni pisnih dokazil, plačani računi brez specifikacij, večkratno plačilo vodilnih menedžerjev za isto delo…

Vse to je pod drobnogledom kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so včeraj opravili hišne preiskave v prostorih Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Medtem ko NPU preiskuje sporne posle s svetovalnimi družbami, skupno vredne skoraj tri milijone evrov, in išče dokaze za zlorabo položajev ključnih mož v DUTB, imajo v slabi banki nove »hišne« svetovalce. Eden od njih je nemško podjetje Admetam, ki ga morajo v zadnjih mesecih serijsko najemati družbe, katerih upnica ali solastnica je DUTB. Drugega, slovensko družbo KF Finance, zaradi navzkrižja interesov že preiskuje agencija za nadzor nad revidiranjem.

Kaj je v jedru preiskave?

V jedru preiskave NPU so posli med DUTB in tremi tujimi svetovalci: Quartz+Co, iz katerega je v DUTB prišel tudi njen donedavni glavni izvršni direktor Torbjörn Mansson, britansko družbo Zolfo Cooper in švicarskim podjetjem Hansahandelshaus, katerega lastnik je projektni menedžer DUTB Janne Harjunpää. Nanje je policijo že marca letos, ob objavi revizijskega poročila o DUTB, opozorilo računsko sodišče, ki je slabi banki izdalo negativno mnenje o poslovanju. Pri vseh poslih je ugotovilo serijo nepravilnosti.

Daleč najobsežnejši del svetovalnega kolača je DUTB odrezala Skandinavcem. Samo v letu 2013 je DUTB s Quartz+Co sklenila šest pogodb v skupni višini 2,53 milijona evrov. To predstavlja skoraj dve tretjini vseh skupnih stroškov, ki jih je slaba banka v tem času porabila za svetovanja. V DUTB so jo najeli za organizacijo, vzpostavitev delovanja in storitve pri prenosih tveganih postavk. A dokumentacija, povezana z delom Quartz+Co pri postavljanju temeljev slovenske banke, je hudo pomanjkljiva. Tako v računih in drugih dokumentih ni mogoče najti podatkov, koliko oseb iz Quartz+Co je sploh sodelovalo pri projektih in v kolikšnem obsegu je ta družba sploh izpeljala dogovorjene storitve. Z DUTB se je namreč dogovorila le o plačilih pavšalov in provizij. Nekatere naloge, ki jih določajo pogodbe med DUTB in Quartz+Co, z delovanjem slabe banke tako sploh nimajo povezave, recimo priprava na dokapitalizacijo bank in skrbni pregled NLB. Prav tako ni jasno, zakaj je Quartz+Co v Sloveniji najemal tudi podizvajalce. Eden od njih je bila recimo odvetniška pisarna Šelih&partnerji, čeprav je ta z DUTB sodelovala tudi neposredno, na podlagi posebne svetovalne pogodbe.

Trojna vloga Finca

Ko je Quartz+Co uradno delal za slabo banko, je bil njen glavni izvršni direktor Torbjörn Mansson, ki je bil pred tem zaposlen v skandinavski družbi, obenem pa tudi njen manjši solastnik. Dokazov, da se je Mansson ob najemu Quartz+Co izločil iz odločanja o izbiri, v DUTB po naših podatkih ni. Skandinavske svetovalce so sicer v DUTB najeli brez zbiranja ponudb, enako kot družbo Zolfo Cooper. Dokazov o tem, da je ta opravila vse storitve, dogovorjene s 400.000 evrov vredno pogodbo, ni. Po neuradnih informacijah sta si naslovnici nekaj strani dolgih študij, ki so ju za DUTB pripravili Skandinavci in Britanci, vizualno precej podobni. Kot smo še izvedeli, kriminalisti preiskujejo tudi sume, da je DUTB obema družbama plačevala iste storitve.

Posebna zgodba je sodelovanje med DUTB in Jannejem Harjunpääjem, ključnim operativcem slabe banke. Ta ga je do sredine leta 2014 plačevala prek njegovega švicarskega podjetja Hansahandelshaus. Finec se pri tem pojavlja v trojni vlogi. V DUTB je bil hkrati svetovalec, ki je deloval v imenu Hansahandelshausa (to podjetje mu je naročilo, da mora v slabi banki preživeti 80 odstotkov delovnega časa), bil je zunanji vodja DUTB za upravljanje terjatev, v posameznih primerih pa tudi član ekipe ljudi, ki jih je v slabo banko poslal Quartz+Co, za kar je ta družba že dobila plačilo. DUTB se je s Harjunpääjem dogovorila tudi za ustno svetovanje, v Hansahandelshausu pa k računom, ki so jih izstavljali v DUTB, niso prilagali specifikacij.

Gre očitno le za vrh ledene gore sumov nepravilnosti okoli DUTB. Računsko sodišče je namreč v poročilu pod drobnogled vzelo le posle in pogodbe iz leta 2013, ko je bila slaba banka še v povojih. Državni revizorji že nekaj časa preiskujejo tudi delovanje DUTB v lanskem letu, pri čemer naj bi pregledali tudi izplačila plač. Zaradi suma nepravilnosti pri izplačevanju plač ter obračunavanju prispevkov in davkov slabo banko preiskuje tudi finančna uprava (Furs). O »problematiki delovanja DUTB« v povezavi z družbami, katerih terjatve so bile prenesene nanjo, bo prihodnji teden na zahtevo komisije za nadzor javnih financ razpravljal tudi državni zbor. Omenjeno komisijo vodi Andrej Šircelj, neizvršni direktor DUTB v času sumov nepravilnosti, ki so jih včeraj preiskovali kriminalisti.

Obubožani prisiljeni najemati dragega svetovalca

V zadnjih mesecih je sicer med svetovalci DUTB zaslediti dve podjetji. Najprej nemški Admetam, ki je na slovenski trg prišel hkrati z DUTB. Že lani spomladi je na predlog slabe banke postal svetovalec koprskega Cimosa, kmalu pa so Nemci dobili še druge naročnike. Najverjetneje ni naključje, da gre izključno za podjetja, katerih upnik ali solastnik je DUTB. Od avgusta letos svetujejo Alpini, za kar prejemajo 67.000 evrov na mesec in še 10.000 evrov stroškov. Prav zaradi nestrinjanja z najetjem Admetama naj bi bil Alpino prisiljen sredi julija zapustiti dotedanji direktor Matjaž Delopst. Zamenjala ga je Barbara Vtič Vraničar, ki jo je DUTB lani postavila na čelo Športnega centra Pohorje. Z Nemci so sodelovali tudi v Polzeli in Litostroju Jeklo, DUTB pa je podjetje najela tudi za skrbni pregled MLM. Cimosu Admetam svetuje še danes. Po aktualni pogodbi, ki velja od julija od oktobra, za pomoč pri uresničitvi tržne strategije, optimizaciji postavitve tovarn in za druge storitve na mesec dobi do 110.000 evrov. V juniju in juliju so Nemci od Cimosa skupno prejeli 172.000 evrov.

Gre za vsote, ki so visoke tudi, če jih primerjamo z letnimi izkazi Admetama. Hrvaška podružnica tega podjetja je lani ustvarila dobrih 300.000 evrov prihodkov. Matični Admetam je imel v letu 2013 po podatkih iz nemškega registra za približno 400.000 evrov prenesenega dobička.

Stična točka med DUTB in Admetamom je izvršni direktor slabe banke Janez Škrubej. Ta je namreč dolgoletni poslovni znanec Slavena Čurića, zastopnika hrvaške podružnice podjetja Admetam. Oba sta bila pred tem zaposlena v svetovalni družbi Deloitte. Na vprašanja, povezana z Admetamom, od DUTB včeraj nismo dobili odgovora. Prav tako ne o sodelovanju med DUTB in podjetjem KF Finance. To je samo v zadnjih šestih mesecih od DUTB prejelo za 178.000 evrov plačil. Po dostopnih podatkih podjetje, ki je lani ustvarilo 1,2 milijona evrov prihodkov, za DUTB ocenjuje premoženje in svetuje pri prodajah premoženja. Obenem KF Finance poslovno sodelujejo tudi s podjetji, katerih upnik ali solastnik je NLB. Za Cimos je to podjetje vodilo prodajo Litostroja Power. Kolikšna je vrednost pogodbe med DUTB in KF Financami, ni znano. Na agenciji za nadzor nad revidiranjem so nam potrdili, da trenutno obravnavajo prijavo zoper to podjetje, njegovemu solastniku in zastopniku Bojanu Kunovarju pa so kot ocenjevalcu vrednosti podjetij že leta 2011 izrekli opomin zaradi kršenja zakona o revidiranju.