Gospodinjski aparati postavljajo nove standarde v energijski učinkovitosti, trajnostnosti in varovanju naravnih virov. Izdelovalci z vsako novo generacijo zmanjšujejo porabo energije, tako da se vložek v nove aparate na račun varčnega delovanje hitreje povrne. To pa seveda ni vse. Potrošnikom pihajo na dušo tudi z razširjenim naborom funkcij in s preprostim upravljanjem.

Pametne gospodinjske stroje zlahka upravljamo na daljavo z računalnikom ali pametnim telefonom. Na voljo so različne aplikacije, ki nadzorujejo njihovo delovanje, vzdrževanje in porabo elektrike. Aparati lahko tudi komunicirajo med seboj, kuhališče lahko na primer samodejno vključi kuhinjsko napo. K temu je treba dodati še kombinacijo visokokakovostnih materialov in izjemnega dizajna, ki skupaj s svežim naborom barv naredijo belo tehniko še privlačnejšo.

Izboljšani in še pametnejši pralni stroji

Kljub napredku na tem področju je varčevanje z energijo, vodo in detergenti še vedno točka, kjer se želijo izdelovalci še bolj izkazati. Med naprednimi funkcijami zadnje generacije pralnih strojev so pametni sistemi za dodajanje pralnih sredstev, posebni programi za pranje posameznih vrst tkanin in odstranjevanje trdovratnih madežev ter različni samodejni programi, ki uporabljajo senzorje. Ti se učinkovito spopadajo z umazanijo s sistemi za penjenje, izboljšanim vrtenjem bobna in dodajanjem pare, tudi pri temperaturi pranja pri zgolj 20 stopinjah Celzija.

Protibakterijska zaščita vrat in predali za detergent so zasnovani tako, da izboljšujejo higieno, posebni programi pa so namenjeni alergikom in otroškim oblačilom. Ne gre pozabiti niti na prizadevanja za manj hrupno delovanje. Izboljšani so tudi sušilni stroji, ki lahko v standardni velikosti posušijo tudi deset kilogramov perila naenkrat. Sodobni sušilniki za osvežitev oblačil uporabljajo paro in dišave, pametni modeli pa uporabnikom svetujejo uporabo preko pametnih telefonov.

Svežina hrane, pametno pečenje in učinkovito pranje posode

Dlje časa sveža hrana je ena glavnih prednosti, ki jih poleg še višje energijske učinkovitosti, ki omogoča rekordno nizko porabo elektrike, ponujajo novi hladilniki in zamrzovalniki. Nekateri modeli so tako prilagodljivi, da je možno zamrzovalnik po potrebi le s pritiskom na gumb spremeniti v hladilnik. Navdušujejo pa tudi z dizajnom, še posebno veliki kombinirani dvovratni hladilno-zamrzovalni aparati.

Najnovejša generacija pečic se odlikuje s prilagodljivostjo in hitrostjo, pri čemer ena sama enota združuje več funkcij, kot so klasično pečenje, žar in kuhanje na paro skupaj z mikrovalovi in indukcijo. Hkrati je možno na treh ravneh pripraviti več različnih jedi, ne da bi se vonjave pomešale. Senzorji, ki podpirajo številne programe pečenja, zagotavljajo odlične rezultate.

Novi pomivalni stroji delujejo hitreje in učinkovitejše; v primerjavi s svojimi predhodniki skrajšajo čas pranja posode tudi za več kot 60 odstotkov. Samodejni programi, prhanje z visokim pritiskom in para prispevajo k hitrejšemu čiščenju, ne da bi bilo treba posode z zažgano hrano prej namočiti ali zdrgniti. Seveda je tudi poraba vode in elektrike čedalje nižja. Senzorji, različen pritisk vode in posebni programi poskrbijo za varno pomivanje občutljivega stekla, samodejno prepoznavanje količine vložene posode in izboljšani predali za krožnike in kozarce pa uporabo še olajšajo.

Inovativni in prilagodljivi pomočniki za dom

Izdelovalci malih gospodinjskih aparatov vsako leto znova prikažejo inovativne zamisli in širok razpon novih izdelkov. Novi kategoriji so naprave, ki jih nosimo okoli zapestja ali v žepu, kot so merilniki funkcij organizma, od krvnega pritiska do telesne vadbe, in mali električni aparati za enočlanska ali majhna gospodinjstva, ki še posebno upoštevajo varstvo naravnih virov. V hitrem vzponu so aparati za pripravo hrane, kot so zmogljivi namizni in palični mešalniki, medtem ko so večnamenski kuhinjski aparati, ki mešajo, gnetejo, sekljajo in še kaj, močnejši in imajo tudi več kot sto programov za pripravo hrane. Ne gre pozabiti niti na aparate za kuhanje »za zabavo«, denimo električne žare in fonduje, ter prilagodljive aparate za pripravo palačink, vafljev in kolačkov.

Novi sesalniki so učinkovitejši in energijsko manj požrešni, in to ne le zaradi spremenjenih predpisov Evropske unije. To velja tako za velike kot za ročne sesalnike; slednji so še bolj kompaktni, lažji in tišji. Čedalje bolj priljubljeni so robotski sesalniki, ki se ponašajo z najnovejšo tehnologijo čiščenja z novimi funkcijami, senzorji in samodejnimi sistemi ter so močnejši in pametnejši kot kdaj koli doslej. Ker uporabljajo močne baterije, lahko dalj časa delujejo brez polnjenja. Nabor robotskih sesalnikov dopolnjujejo drugi avtomatski aparati z dobro zasnovanimi sistemi za brisanje tal, ki se odlično spopadajo z različnimi vrstami talnih površin.