Najbolj problematični so torej veliki gospodinjski aparati, kot so hladilnik, zamrzovalnik ter pomivalni, pralni in sušilni stroj. Predstavljamo vam seznam energijsko "lačnih" naprav, zaradi katerih je vaš mesečni račun za elektriko tako visok, in nekaj uporabnih nasvetov, kako si lahko stroške elektrike za vedno znižate.

Hladilnik in zamrzovalnik

Največji dosežek na področju racionalne rabe električne energije je narejen prav pri hlajenju in zamrzovanju hrane. Varčni hladilniki in zamrzovalniki so v primerjavi s starejšimi modeli energijsko mnogo bolj učinkoviti, saj porabijo polovico ali celo manj elektrike od zastarelih ali izrabljenih. Zato se dolgoročno splača zamenjati gospodinjske aparate z varčnimi, še posebno hladilnik, ki spada med najbolj potratne. Sami lahko največje potratneže v svojem gospodinjstvu prepoznate po njihovi moči, ki je označena v watih (W) ali kilowatih (kW). Večja ko je moč aparata, več elektrike porabi med delovanjem.

Pomivalni stroj

Poleg hladilnika in zamrzovalnika veliko elektrike pokuri tudi pomivalni stroj. Najboljši način, kako si znižate stroške za njegovo delovanje, je ročno pranje posode – če se uporabi pomivalnega stroja nikakor ne morete odpovedati, pa upoštevajte naslednje nasvete. Pomivalni stroj naj bo vedno povsem poln, zaženite pa ga v večernih urah, ko je električna energija cenejša. Izključite funkcijo sušenja in redno menjavajte na dnu stroja vgrajen filter, ki varuje črpalko za vodo pred nabiranjem umazanije. Ker aparat največ energije porabi ravno pri segrevanju vode, ga povežite s sistemom za pripravo tople vode iz obnovljivih virov, če je le mogoče.

Pralni in sušilni stroj

S pralnim strojem je danes opremljeno praktično vsako gospodinjstvo. Pralni stroji se med seboj razlikujejo predvsem po priključni moči in porabi električne energije – varčne različice porabijo bistveno manj električne energije in vode kot potratne. Novi pralni stroj najvišjega energijskega razreda porabi danes 50 odstotkov manj energije in 73 odstotkov manj vode v primerjavi s pralnim strojem iz leta 1990. Med energijsko najbolj požrešne naprave zagotovo sodijo tudi sušilni stroji za perilo, saj za ogrevanje zraka v notranjosti naprave porabijo alarmantno veliko količine energije. Namesto v sušilnem stroju zatorej perilo raje sušite zunaj na zraku ali pa ga obesite na vrvico, napeljano v zaprtem, a še vedno zračnem prostoru.

Vir: www.pozitivnaenergija.si via www.bodieko.si