Na vrata trka pametna tehnologija za dom – trend, ki je mnogo več kot le dodaten način za prepričevanje potrošnikov na širokem trgu gospodinjskih aparatov, kjer vlada velika konkurenca. Pričakovati je, da inovacije na področju tako imenovane bele tehnike ne bodo našle mesta samo v bogatih gospodinjstvih, temveč bodo globalna sila, ki bo pospešila razvoj novih tehnologij, dosegljivih za prav vsak dom. Takšne dosežke so izdelovalci velikih in malih gospodinjskih aparatov predstavili na nedavnem sejmu IFA 2014 v Berlinu, največji razstavi uporabne in zabavne elektronike na svetu.

V domače omrežje povezani aparati

Kot predvidevajo v Samsungu, ki je eden vodilnih proizvajalcev elektronskih aparatov na svetu, bo do leta 2018 že 45 milijonov domov imelo v pametno omrežje povezane gospodinjske aparate, ki bodo uporabnikom olajšali domača opravila. Pametne telefone in tablične računalnike je že danes mogoče uporabljati za nadzor domačega omrežja, ki vam po želji priskrbi informacije o delovanju vseh vanj vključenih naprav. Posamezni aparati lahko komunicirajo tudi med seboj, s čimer izboljšujejo priročno rabo, učinkovitost in varnost. Ko na primer prižgemo kuhalno ploščo, se na njen »ukaz« vključi tudi kuhinjska napa.

Sicer pa želijo izdelovalci malih in velikih gospodinjskih aparatov prepričati potrošnike predvsem z varčnostjo in inovacijami, ki olajšujejo kuhanje, hlajenje in zamrzovanje, pranje perila in pomivanje posode. Aparati nove generacije zvišujejo kakovost življenja in je z njimi lahko upravljati. Poleg tega ustvarjajo nove trende na področju trajnosti in energijske učinkovitosti, pri čemer poenostavljajo vsakdanja opravila v gospodinjstvu – od zdravega kuhanja do preprostega in varčnega pranja. Visoko kakovostni materiali in eleganten dizajn so združeni z različnimi inovativnimi funkcijami in preprostim upravljanjem, aparati pa so na voljo v živahni paleti barv.

Varčni in izboljšani pralni stroji in hladilniki

Močno zmanjšana poraba energije, vode in detergentov so odlike večine sodobnih gospodinjskih aparatov, vendar gre razvoj še naprej. Najnovejši pralni stroji so načrtovani tako, da zmanjšujejo raven hrupa in povečujejo higieno s posebnimi programi za otroke in alergike, samodejnim doziranjem pralnih sredstev in zaklopom vrat z antibakterijskim učinkom. Programi omogočajo učinkovito pranje tudi pri najnižji temperaturi. Zmogljivost pralnih strojev pa se je povečala na deset in več kilogramov perila.

Novi hladilniki nam omogočajo, da isti predal uporabimo bodisi za hlajenje bodisi za zamrzovanje. Energijska učinkovitost je še boljša z novimi izolacijskimi materiali, posebni sistemi pa izboljšujejo higieno in pomagajo preganjati neprijetne vonjave ter škodljive bakterije. Notranja razsvetljava v hladilniku ne služi samo za to, da njegovo vsebino dobro vidimo, ampak je po novem namenjena tudi ohranjanju svežine in vitaminov v sadju in zelenjavi čim dlje, in sicer z lučkami, ki oponašajo nekatere učinke sončne svetlobe, ter aktivnim kisikom. Uravnavati je moč tudi vlago v hladilniku.

Indukcija v pečicah in vzpon robotskih sesalnikov

Indukcija je postala učinkovit in zanesljiv vir toplote za pečenje in kuhanje v pečicah. Novost je dušenje v vakuumu, kjer je hrana nepredušno zaprta v plastični vrečki, in jo počasi kuhamo pri nizki temperaturi. Nekatere pečice lahko same dodajo hrani vodo, druge pa lahko pripravijo več jedi naenkrat na treh različnih pladnjih, ne da bi se njihove vonjave zmešale. Izdelovalci ponujajo pečice, ki imajo za 30 odstotkov več prostornine, njihova površina pa je prevlečena z materiali, ki jih lahko očistimo samo z vodo ali paro. Če pripravljamo le majhno količino hrane, ki ne zavzame vse prostornine, je slednjo mogoče razdeliti in privarčevati energijo. Senzorji sami stehtajo jed in prilagodijo temperaturo in čas priprave.

Predstavitev približno 3000 novih izdelkov na leto je dokaz inovativnosti v proizvodnji malih gospodinjskih aparatov. To je še zlasti očitno pri širokem razponu aparatov za pripravo toplih napitkov, ki so popolnoma avtomatizirani. Oblikovalci posebno pozornost posvečajo mešalnikom in ročnim mešalnikom, žarom, aparatom za pripravo toplih kruhkov itn. Veliki sesalniki in njihove manjše prenosne različice so še bolj učinkoviti in energijsko varčni, hkrati pa priročnejši in tišji. V vzponu so robotski sesalniki, ki jim nove tehnologije, senzorji in nadzorni sistemi omogočajo boljše in daljše čiščenje. V domove pa vstopajo tudi pravi roboti, ki služijo kot informacijske table ali pomočniki – z nami igrajo računalniške igre, nam postrežejo s pijačo ali vključijo termostat.