Najnovejši »tihi« trendi

Začne se zjutraj, ko vas zvonjenjem ali melodijo prebudita mobilni telefon ali budilka. Ko se peljete v službo, poleg vas na zeleno luč čaka avto, ki kar poskakuje ob navitih basih, na avtobusu pa sedite ob mladeniču ali mladenki s slušalkami v ušesih, iz katerih doni glasna glasba. V nedeljo, ko se doma zleknete po kosilu, se sosed odloči pokositi travo. To je le del hrupa, ki smo mu izpostavljeni vsak dan. »Nedavno smo v eni od slovenskih revij brali, da tišina postaja najnovejši trend,« navajajo v raziskovalni družbi GfK Slovenija, kjer so opravili raziskavo o glasnosti različnih domačih aparatov v gospodinjstvih. Aktualne so neme bralne zabave, nemo parčkanje ... »Zveni precej nenavadno, a v Ameriki je to (že) v praksi. V članku je omenjena tudi raziskava, katere rezultati kažejo, da kupci v trgovinah, kjer lahko nakupujejo v tišini, potrošijo več denarja.«

Tišina prodaja?!? Se tišina tudi prodaja?

Prodaja velikih gospodinjskih aparatov, pri katerih spremljamo glasnost v decibelih, za obdobje prvih 9 mesecev letošnjega leta kaže, da so trgovci v Sloveniji prodali manj aparatov z visoko glasnostjo delovanja v primerjavi z zahodnoevropskimi ali vzhodnoevropskimi državami. Razredi glasnosti so opredeljeni z vsakdanjimi zvoki. Izpostavljenost glasnosti od 40 do 65 decibelov lahko povzroči utrujenost, razdražljivost in slabše spanje, izpostavljenost glasnosti od 65 do 90 decibelov pa povišanje srčne frekvence, krvnega tlaka in ravni sladkorja - organizem je v stanju »borbene pripravljenosti«, kar ga izčrpava. Močan hrup od 90 do 110 decibelov pa privede že do začasne ali trajne okvare sluha, kar vodi v naglušnost ali popolno gluhost. Navedene poškodbe se nanašajo na stalno ali pogosto izpostavljenost hrupu.

Kateri aparati v gospodinjstvu so najglasnejši

Najglasnejši aparat v gospodinjstvu je sesalnik. V primerjavi z velikimi gospodinjskimi aparati v Sloveniji pokupimo slabo polovico vseh sesalnikov, glasnejših od 70 decibelov. Dobra novica je, da je naša država tukaj v boljšem položaju s primerjanimi državami. V tolažbo nam je lahko, da je hladilnik, gospodinjski aparat, ki deluje neprestano, med navedenimi aparati najtišji, saj kar 61 odstotkov prodanih izdelkov ustvarja manj kot 40 decibelov hrupa. Prav tako so s hrupom »varčni« tudi pomivalni stroji, kar proizvajalci in trgovci pogosto oglašujejo. Poleg sesalnikov v gospodinjstvu hrup ustvarjajo tudi sušilniki perila, vendar pa so ti v gospodinjstvih redkejši kot vsi prej navedeni.

Pri naslednjem nakupu gospodinjskega aparata se torej pozanimajmo o njegovi glasnosti. Da bo (vsaj) doma mir. Prikaz domačih aparatov po glasnosti delovanja si oglejte v fotogaleriji.