Koliko prostora imate?

Izmerite prostor, v katerega boste namestili aparat. Klasični pralni in sušilni stroji merijo v višino do 90, v globino 60 ter v širino med 40 in 60 centimetrov. Če imate dovolj prostora, ni težav. Zlasti v manjših stanovanjih pa se težko najde prostor za eno samo napravo, kaj šele za dve. V takšnem primeru je boljše izbrati kombinirani pralno-sušilni stroj. V manjših kopalnicah se odlično obnesejo tudi pralni in sušilni stroji z zgornjim polnjenjem, saj so veliko ožji od klasičnih naprav, ki jih polnimo spredaj.

Izbrati ločena aparata ali kombiniranega?

Če je prostor omejen, je pralno-sušilni stroj zagotovo najboljša izbira. Pomembno pa je, da ste pozorni na velikost bobna, saj je kapaciteta bobna za pranje vedno višja od kapacitete za sušenje. Na primer, če ima stroj zmogljivost pranja 9 kilogramov, je zmogljivost njegovega sušenja le 6 kilogramov. Prav tako je kombinirani stroj dobra naložba, če perilo sicer sušite na prostem, sušilnik pa uporabljate le, ko je vreme vlažno in hladno. Če sušilnik uporabljate pogosto, je boljše, da se odločite za dve napravi. Sicer bosta enemu stroju opranega perila sledila dva cikla perila za sušenje, preden boste lahko ponovno oprali nov boben perila.

Kakšna naj bo velikost bobna?

Morda se vam zdi, da je pralni oziroma sušilni stroj boljši, če ima večji boben? To seveda ni nujno res. Stroj bo deloval optimalno, če bo v njem primerna količina perila - se pravi, če ga boste napolnili do limita, ki ga stroj zahteva. Večina gospodinjstev uporablja stroje z zmogljivostjo okoli 7 do 8 kilogramov, torej srednje velike stroje, kar je dovolj za štiričlansko družino ob rednem pranju, približno trikrat ali štirikrat na teden. Za lažjo predstavo: boben z zmogljivostjo 8 kilogramov lahko naenkrat opere približno 40 srajc. Če gre za kombinirani pralno-sušilni stroj, bo stroj lahko posušil manjšo količino, kot jo lahko opere. Vedno pa vam ostane možnost, da boben opranega perila nato posušite v dveh ciklih.

Kako varčen in okolju prijazen aparat si želite?

Najboljši pralni stroj oziroma najbolj energijsko učinkovit je tisti z oznako A+++. Vsi pralni stroji, ki so prišli na trg po decembru leta 2013, imajo oznako najmanj A+. Energijska učinkovitost pa ni pomembna le z vidika ekologije, temveč tudi s finančnega vidika. Bolj ko je stroj energijsko učinkovit, manj elektrike in vode boste potrebovali. Stroji z energijskim razredom A+++ porabijo na primer celo 50 odstotkov manj energije kot stroji razreda A, zato se vam bo investicija v varčno napravo kmalu obrestovala, okolju pa boste prihranili škodljive emisije.

Kakšno perilo perete in sušite?

Pred odločitvijo kateri pralni stroj kupiti, se prepričajte oziroma poučite o programih pranja. Pomembno je, da ste pozorni na skrajšane programe, zaradi katerih boste prihranili čas, na ekološke programe, s katerimi boste porabili manj energije in denarja, na programe, ki so namenjeni alergikom in dojenčkom, ter na pametne programe, ki način in čas pranja prilagodijo količini perila v bobnu. Ker imamo vsi v omarah kak dragocen kos občutljivega perila iz viskoze in volne, bodite vsekakor pozorni tudi na funkcijo ročnega pranja. Prepričajte se tudi o vrtljajih ožemanja za vsak program posebej. Minimalno število vrtljajev pri perilu, ki ga bomo kasneje dali v sušilni stroj, je 800 vrtljajev na minuto, a priporočljivo je od 1000 do 1200 vrtljajev na minuto, kajti le tako bo perilo optimalno pripravljeno za sušenje v sušilnem stroju.

Pri sušilnem stroju bodite pozorni na opcijo nežnega sušenja, ki omogoča sušenje občutljivega perila na nižji temperaturi. Velik časoven prihranek vam bosta prinesla tehnologija parnega sušenja, ki perilo nežno zrahlja, zato naknadno likanje ni več potrebno, ter program osvežitve, ki omogoča odstranitev neprijetnih vonjav iz sicer čistih oblačil.

Je boljši kondenzacijski sušilnik ali sušilnik s toplotno črpalko?

Kondenzacijski sušilni stroj ima zgoraj ali spodaj nameščeno kondenzacijsko posodo, v kateri se nabira kondenzirana vlaga. Ko se le-ta napolni, jo je treba izprazniti. Takšen stroj je lahko postavljen kjer koli, vendar zaradi svoje teže ne more biti vgrajen. Zmogljivost takšnega stroja je od 6 do 8 kilogramov. Sušilni stroj z odvodom je verjetno za marsikaterega uporabnika boljša izbira, saj je cenejši in lažji za uporabo. Porabi tudi manj energije kot kondenzacijski. Dobro je, če je postavljen zraven okna ali ob zunanjo steno, kjer bo imel odvod pare. Je lahek in enostaven za montažo, njegova zmogljivost pa je od 3 do 9 kilogramov. Za oba stroja, tako kondenzacijskega kot sušilnega z odvodom, velja, da ni dobro, da ju do konca napolnimo. Raje pustimo nekaj prostora, da se perilo lažje giba po bobnu in se tako boljše posuši.

Vas moti glasnost med delovanjem?

Za vse stroje velja, da so toliko glasnejši, kolikor hitreje se vrtijo. Pred nakupom dobro premislite, kje bosta pralni stroj ali sušilnik perila stala in koliko tišine potrebujete v tem delu stanovanja. Če bo stroj stal blizu spalnih prostorov, je verjetno boljše, da se odločite za tišjega. Stroji s sistemom blaženja tresljajev ter dodatno izolacijo in masivnimi okvirji so pri svojem delovanju tišji. Prav tako so veliko tišji tisti z invertnim motorjem, ki delujejo z manj vibracijami, hrupa ter obrabe. Ti imajo tudi bistveno daljšo življenjsko dobo.

Izberite varovanje proti izlitju vode

Tudi če imate dober pralni stroj, se lahko zgodi, da cev za dotok vode z leti preperi ali pa se poškoduje. Ker si seveda nihče ne želi poplave, si lahko miren spanec zagotovite s posebno dvojno dotočno cevjo. Le-to je možno kupiti posebej in namestiti na kateri koli pralni ali pralno-sušilni stroj. Popolno varovanje proti izlitju pa vam zagotovi pametni sistem aqua stop. Gre za varnostni mehanizem, ki zazna vsako iztekanje vode iz stroja, ne le iz odtočne cevi. V primeru izlitja voda steče na dno stroja, ki je spodaj zaprt, in se tako ne more izliti po tleh. Senzor vodo zazna, zapre se dotok in začne se črpanje vode iz stroja.

Vir: www.harveynorman.si