Operite samo oblačila, ki so umazana

Denar lahko zelo enostavno prihranite, če oblačila perete samo takrat, ko so resnično umazana. Seveda takšen stavek deluje logično, vendar pa dandanes oblačila velikokrat damo v pralni stroj že samo zato, ker smo jih pač enkrat oblekli. Eno pranje porabi kar 150 litrov vode, zato je najbolj enostaven način varčevanja ta, da pralni stroj čim manjkrat vključimo.

Napolnite boben

Prav tako poskusite pralni stroj vedno povsem napolniti; če pa to ni mogoče, izberite program za polovično polnjenje oziroma manjšo porabo  vode. Nekateri novejši modeli pralnih strojev to storijo že samodejno.

classical_laundry_room_storage_designs.jpg

Prilagodite količino pralnega praška

Pazite, koliko pralnega praška porabite. Pozanimajte se, ali je vaša voda mehka ali trda, nato pa v navodilih za svoj pralni stroj preverite, koliko pralnega praška potrebujete glede na tip vode za določeno količino perila. Veliko ljudi namreč porabi kar šestkrat preveč praška; ta pa lahko stroj zelo umaže.

Zmanjšajte temperaturo

Pralni stroj kar 90 odstotkov energije porabi za segrevanje vode. Prav zato vedno izberite najnižjo mogočo temperaturo, ki bo še očistila oblačila; spirajte pa jih s hladno vodo.

Izberite sprednje polnjenje

Če kupujete nov pralni stroj, se odločite za model, ki ga polnite od spredaj in ne od zgoraj, saj porabi manj energije in vode, po navadi pa lahko sprejme tudi več perila.

lighted_dream_laundry_area.jpg

Sušilnega stroja ne prenapolnite

Če namesto energetsko veliko bolj varčnega sušenja na zraku uporabljate sušilni stroj, pazite, da ga nikoli preveč ne napolnite. Tako namreč podaljšujete čas sušenja, s tem pa povečujete porabo energije. Oblačila se morajo posušiti v štiridesetih do šestdesetih minutah.

Filter čistite sproti

Vsak sušilni stroj ima vgrajen filter za mucke, ki ga morate očistiti po vsakem sušenju, sicer bo deloval vedno slabše.

Izkoristite novo tehnologijo

Če kupujete nov sušilni stroj, poiščite model, ki se samodejno ustavi, ko so oblačila suha. Prav tako naj ima sušilni stroj tudi možnost, da v zadnjih minutah suši samo z uporabo hladnega zraka.