Tudi takšna vprašanja dobi Zveza potrošnikov Slovenije, kjer pravijo, da je kar velik del potrošnikov enakega mnenja, zato nekoliko podrobneje razložijo, katere so prednosti strojev z močnejšimi centrifugami. Verjetno ima marsikdo med vami še vedno doma stroj, ki ob nekoliko bolj polnem bobnu »shodi« po prostoru. Premikanje je najpogosteje posledica dejstva, da je stroj prelahek. Uteži, ki skrbijo za enakomerno vrtenje bobna, tehtajo premalo in ne ublažijo sunkov, ki nastanejo zaradi neenakomerne razporeditve perila po bobnu.

Novejši aparati z močnejšimi centrifugami so stabilnejši

Novejši stroji z močnejšimi centrifugami so precej težji in med ožemanjem stabilnejši, poleg tega pa se proces odvija bolj nadzorovano. Če je perilo neenakomerno razporejeno po obodu bobna, se centrifugiranje po nekaj vrtljajih ustavi, perilo »popada vkup« in se ob ponovnem zagonu centrifuge razporedi na novo. To se ponavlja, dokler ni vrtenje uravnoteženo in se lahko hitrost poveča do stopnje, ki jo izberemo oziroma do stopnje, ki ustreza izbranemu programu. To pomeni, da stroj doseže največjo hitrost vrtenja bobna le, ko peremo neobčutljivo bombažno perilo, pri drugih programih pa se hitrost ustrezno zmanjša.

Pomen pravilnega razvrščanja perila

Način centrifugiranja poskrbi tudi za to, da je perilo manj zmečkano kot v strojih s staro tehnologijo centrifugiranja, ki ne pozna stopnjevitega naraščanja hitrosti. Kako zmečkano bo perilo, pa je v veliki meri odvisno tudi od nas, od pravilnega razvrščanja perila. Pri tem pogosto delamo velike napake: na primer v stroj zložimo občutljivo perilo (srajce, bluze) skupaj s tistim iz težjih materialov (kavbojke, brisače). Močne gube, ki nastanejo na občutljivejšem tekstilu, v nobenem primeru niso posledica hitrosti ožemanja.

Kakšna je priporočljiva hitrost ožemanja

Ker pa se z naraščanjem hitrosti ožemanja počasneje zmanjšuje količina vode v perilu, je pri izbiri moči centrifuge neka razumna meja. Priporočamo stroje, v katerih se centrifuga vrti s 1200 do 1400 vrtljaji na minuto. Stroji s še močnejšo centrifugo pri ožemanju niso bistveno učinkovitejši, so pa praviloma precej dražji.

Vir: www.zps.si