Pozor - za čiščenje pralnega stroja vam ni treba poklicati serviserja, ki vam bo delo mastno zaračunal. Pralni stroj lahko očistite tudi sami - in to brez prevelikega napora. Eno od zlatih pravil je, če perete perilo na višjih temperaturah, je pralni stroj čistejši in brez neprijetnega vonja. Tudi če belo perilo perete na priporočenih varčnih 60 stopinjah Celzija, občasno vendarle izberite program na 95 stopinjah - belo perilo bo bolj belo, stroj pa čistejši.


Čiščenje z naravnimi pripravki

Čiščenja stroja se lotite s sodo za pranje oziroma z natrijevim karbonatom, ki ga lahko kupite v lekarnah - uporabljajo ga tudi vinarji. Natrijev karbonat lahko naredite tudi sami iz sode bikarbone. Kupite kilogram sode ter jo pecite v pečici na najvišji temperaturi okoli eno uro. Ne skrbite, saj postopek ne škoduje ne vam ne pečici. Tako boste dobili sodo za pranje - čistilno sodo, ki so jo uporabljale naše babice.

Ko ste kupili ali naredili sodo, jo od 300 do 400 gramov stopite v vreli vodi (ne uporabljajte aluminijaste posode, ker bo postala črna). Preden raztopino zlijete v pralni stroj, vanj vlijte okoli 4 litre vode. Izberite program za 95 stopinj brez predpranja ter dvakratno izpiranje. Čim daljši je program, tem boljši je rezultat. Obstaja verjetnost, da se bo voda penila - vendar peno povzroča star detergent, ki se je naložil na stenah stroja, in ne soda. Pustite program delovati do konca in nato očistite filter.


Nabrana plesen lahko zaide na oblačila

Nato program pri 95 stopinjah ponovite tako, da uporabite dva litra alkoholnega kisa, ki ga vlijte v dozirno posodo. Kis bo razgradil ves vodni kamen, ki se je skozi čas nabral v stroju. Po pranju dozirno posodo, če je le mogoče, izvlecite ter jo dobro očistite s kisom in izperite z vodo. Če se je na posodi ali pod njo nabrala plesen, pomeni, da je niste dovolj čistili. To se vam enostavno ne sme več zgoditi, ker plesen lahko zaide tudi na oblačila.

Za čiščenje  dozirne posode vam lahko dobro služi stara zobna ščetka. Ne pozabite na odprtino, v katero je zataknjena dozirna posoda, ki jo je malo težje očistiti. Del, ki ga lahko dosežete, očistite mehansko, del, ki ga ne, pa poškropite z mešanico varekine in vode v razmerju 50:50. Ko ste očistili tudi notranje dele, stroj še enkrat vklopite na izpiranje. Po koncu programa očistite še gumo okoli vrat in jo vsake toliko časa premažite z glicerinom.