Z nekaj enostavnimi preventivnimi ukrepi lahko sušilno napravo primerno vzdržujete ter tako preprečite požar.

Kaj povzroči požar?

Najpogostejši vzrok za vžig sušilnega stroja je pomanjkanje vzdrževanja. Če se cevi za dovod zraka zamašijo, bo sušilnik deloval počasneje in slabše, lahko pa se bo tudi pregrel in povzročil nevaren požar. Odzračevalni sistem morate zato redno pregledovati in čistiti, da ohranite dober pretok zraka, ki bo preprečil pregrevanje.

Težave se lahko pojavijo tudi, če ste v sušilnik odložili stvari, ki jih ne bi smeli, kot so puhaste blazine, športne copate, najlonske nogavice, usnje, plastične materiale in podobno. Preden napravo vključite, se vedno prepričajte, da je material varen za sušenje v sušilniku.

dryer1.jpg

Kaj lahko storite?

Pomemben varnostni ukrep je, da zagotovite, da ima vaš sušilni stroj togo ali prilagodljivo kovinsko cev ali kanal za odvajanje toplega zraka. To bo tudi zmanjšalo stroške za električno energijo, saj bodo ob čistih ceveh nižji, in podaljšalo življenjsko dobo izdelka, učinkovito pa boste lahko sušili že pri nižjih temperaturah.

Pred vsakih sušenjem in po njem očistite filter naprave in boben. Ne pozabite očistiti zadnje strani sušilnega stroja, kjer zlahka najdete ujeto ali stisnjeno odvodno cev, ter območje pod njim. Vsake toliko časa pa bi morali poklicati strokovnjaka, da pregleda notranjost naprave in jo ustrezno servisira. Običajno je pravi čas za strokovno tehnično pomoč, ko opazite, da se čas sušenja in delovanja sušilnika podaljšuje.

clean_filter_dryer.JPG

Kako še lahko preprečite nevšečnosti?

Zamenjajte plastične in vinilne izpušne cevi s togimi ali gibljivimi kovinskimi cevmi oziroma kanali. V stroju nikoli ne sušite oblačil z ostanki vnetljivih snovi, kot so alkohol, kuhinjsko olje, bencin, odstranjevalec madežev ali kemična čistila. Ta se namreč zlahka vnamejo in celo eksplodirajo.