»Čeprav je uspeh sušenja zagotovljen, pa meritve kažejo, da proces ni povsem brez vpliva na mesečne stroške. Zaradi sušenja se znižuje temperatura v prostoru, kar mora ogrevalni sistem nadomestiti, poleg tega pa moramo prostore zaradi povečane vlažnosti dodatno zračiti. Zato se še poveča strošek ogrevanja, kljub zračenju pa se pozimi poveča možnost za nastanek stenske plesni,« pojasnjuje Črt Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Računi pokažejo, da je uporaba sušilnika koristna. Lahko načrtujemo čas sušenja, vlaga ostane v predalu in sušimo lahko do izbrane stopnje vlažnosti; če moramo obleke še likati, je lažje likati ustrezno vlažne kose.«

S toplotno črpalko varčnejši od klasičnih

Izberimo sodoben sušilni stroj s toplotno črpalko, ki so po porabi energije res bistveno (do štirikrat) varčnejši kot klasični sušilniki, a obratno velja za čas sušenja, saj sušenje s toplotno črpalko poteka počasneje. Pred nakupom preverimo, kako dostopni so filtri za čiščenje. Tehnologija s toplotno črpalko zahteva še natančnejše čiščenje zraka, zato imajo ti stroji tudi mikrofiltre. Njihova manjša prepustnost povzroči, da se čas sušenja podaljša, poveča se poraba energije, v skrajnem primeru pa lahko povzroči tudi okvaro stroja. Zato priporočamo vsaj tako pogosto čiščenje, kot je navedeno v navodilih za uporabo. Žal so mikrofiltri pogosto težje dostopni in opravilo ni ravno enostavno.

Vzemite navedeno zmogljivost z rezervo

Naj vas ne zavede navedena zmogljivost stroja (7 namesto 8 ali celo 9 kilogramov). Podatek je treba vzeti z rezervo: proizvajalci zelo radi zapišejo veliko številko, a velikost bobnov se med modeli skoraj ne razlikuje. Velja, da sušilnega stroja ne smemo preveč napolniti, sicer je perilo bolj zmečkano. Zato je recept za boljši rezultat vedno zmerna količina perila. Šibka točka vseh sušilnikov je zmečkanost perila. Sušilnik pač suši perilo z vrtenjem v omejenem prostoru – bobnu, zato se mečkanju ne da izogniti. Da bo slabe volje čim manj, je treba upoštevati naslednje nasvete: ne vstavljajte v boben preveč perila naenkrat, pazite, da po koncu programa perilo ne obleži v stroju in nikar perila ne presušite. Perilo, namenjeno likanju, mora namreč ostati malce vlažno, sicer ga bomo težko zlikali.

Vir: www.zps.si