Lepše se sliši, da je Slovenija druga najboljša evropska država v odbojki, kot to, da je izgubila v finalu. Na koncu je bila od slovenske čete boljša le Francija, toda za njo so ostale velesile, kot so Italija, Bolgarija, Rusija, Poljska... Slovenci so bili razočarani le v prvih trenutkih po finalu, toda povsem nasmejani so bili že pri podelitvi kolajn.

Slovenija in Francija sta do finala prehodili različni poti. Manj dela so imeli galski petelini. V predtekmovalni skupini z Italijo, Estonijo in Hrvaško so osvojili prvo mesto, zato so se neposredno uvrstili v četrtfinale. Tam so ugnali Srbijo in nato v polfinalu še Bolgarijo. S tem so imeli tekmo manj od Slovenije, ki je morala najprej po skupinskem delu odigrati še dodatni obračun z Nizozemsko za preboj med najboljših osem. Skupno je Slovenija med vsemi reprezentancami na prvenstvu odigrala največ nizov, kar 26. Če je Francozom uspelo držati enako raven vse tekmovanje, so Slovenci svojo formo stopnjevali. V mislih obeh reprezentanc je bila tudi zadnja medsebojna pripravljalna tekma, ko sta se konec septembra pomerili na turnirju v Nemčiji, kjer je Slovenija slavila s 3:0.

Bistveno bolj zavzeto so finalno partijo začeli Francozi, čeprav so dan pred tem dolgo v večer trli Bolgare na polfinalni tekmi. Znamenj utrujenosti niso kazali, kvečjemu nasprotno, saj so že na predstavitvi igralcev poplesavali in se zabavali. Hitro so prišli tudi do prednosti (+6), ki je bila tako visoka, da prvega niza niso mogli več izpustiti iz rok. Pomagale niso niti minute odmora in videoanalize, s katerimi je skušal Andrea Giani prekiniti francoski ritem.

Spremembo, a le začasno, je prinesel drugi niz. Slovenija je povedla z 8:3, toda tudi Francozi so spet naravnali roke in izenačili na 17:17. Zatem so ponovno pobegnili slovenski odbojkarji, ki so že imeli tri zaključne žoge za niz, nato je Francija tudi s kančkom sreče preobrnila rezultat in dobila tudi drugi niz. Sanje o zlati slovenski kolajni so bile skoraj povsem razblinjene. Še toliko bolj, ker so Francozi z enako silo odprli tretji niz. Kljub vsemu so do konca pritiskali tudi Slovenci, a vseeno je imel tekmec vedno idejo več. Vse je povedala zadnja poteza Earvina Ngapetha, ki je odločilno točko za evropski naslov dosegel z udarcem nazaj in čez glavo. Francija je postala evropska prvakinja brez poraza.

»Do finala nam je šlo prekrasno. Dosegli smo vrhunski rezultat. Ne vem, ali se povsem zavedamo, kaj nam je uspelo,« je dejal Mitja Gasparini. V slovenski vrsti se ni uspelo razigrati nobenemu odbojkarju. Francozi so odlično ustavili učinek Klemna Čebulja, ki ga je zamenjal Alen Šket. »Francozi so bili enostavno boljši. Od začetka tekme nismo našli svoje igre, ki nas je krasila na zadnjih tekmah. V to so nas deloma prisili Francozi, ki so zares pritiskali s servisi in obenem tudi zelo dobro igrali v obrambi, a tudi sami smo tekmo začeli v krču,« je povedal Šket. Poveljnik slovenske čete Andrea Giani je ves čas skušal spodbujati igralce na terenu, toda za zmago je bilo premalo. »Na moje fante sem ponosen. Malce so nas izdale emocije, predvsem v prvem nizu,« je dejal.

Če bi obstajal Guinnessov rekord o najdaljši slavnostni prireditvi po koncu športnega tekmovanja, potem bi nov mejnik zagotovo postavili bolgarski organizatorji v Sofiji. Podelitev individualnih nagrad in kolajn je trajala skoraj dlje kot finalna tekma. Predvsem so v ospredje rinili veljaki Evropske odbojkarske zveze, med katerimi je vsak gospod s kravato podelil vsaj kakšno priznanje. Malce smešno je bilo, da so pri individualnih nagradah prednjačili domačini Bolgari, čeprav so osvojili četrto mesto. Od slovenskih odbojkarjev je bil v najboljšo postavo prvenstva izbran kapetan Tine Urnaut.

Odbojkarji so dvignili ugled celotnega slovenskega športa. S tem, ko se je Slovenija uvrstila med najboljše štiri na evropskem prvenstvu, je prišla v redko družbo držav, ki so bile od leta 2000 naprej v polfinalu evropskega prvenstva v vseh moštvenih športih v dvorani – košarki, rokometu in odbojki. Sloveniji je to uspelo leta 2004 v rokometu, leta 2009 v košarki in letos še v odbojki. Edine preostale države s tem dosežkom so Srbija, Španija, Rusija in Francija.

Tekma za tretje mesto: Bolgarija – Italija 1:3 (-20, -14, 23, -20).