Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Apeldoornu zabeležila dva poraza. Po Nizozemski je bila brez realnih možnosti za presenečenje tudi proti Italiji, a je vseeno osvojila časten niz, prvi na evropskih prvenstvih. Italija je zmagala s 3:1 (9, 12, -24, 11), dan prej pa Nizozemska s 3:0 (12, 14, 22).

Slovenke, pri katerih je selektor Bruno Najdič v nasprotju s prvo tekmo na mestu organizatorke igre Saro Najdič zamenjal z Mojco Božič, so tekmo z Italijo začele katastrofalno. Kot da bi se na prvi tekmi prepričale, da ne spadajo na prvenstvo. Praktično niso mogle sprejeti servisa, posledica tega je bilo vodstvo Italijank s 7:0. Najdič je bil prisiljen menjati, že v prvem nizu je zamenjal praktično vse igralke, »rezervistke« so z nekaj potezami pokazale, da znajo igrati, a razmerja na igrišču bistveno niso spremenile, v prvem nizu je slovenska ekipa osvojila vsega devet točk, ob le 22-odstotnem napadu.

Drugi niz je Najdič začel z Izo Mlakar na mestu korektorke, Najdičevo na mestu podajalke in Živo Recek ob Anji Zdovc na sprejemalskih mestih, na bloku se je Sari Hutinski pridružila Saša Planinšec. Slovenke so vodile z 2:1, nato pa spet dovolile šest zaporednih točk in selektor je moral spet menjati sprejemalko, v igro se je vrnila Monika Potokar. Po njenem asu so se Slovenke približale na dve točki zaostanka, tak zaostanek so nekaj časa držale, pred drugim tehničnim odmorom pa spet popustile, saj so se pojavile težave v napadu, kar so Italijanke znale izkoristiti. Z bloki, odličnimi servisi in zanesljivim napadom so večale prednost, po izidu 11:14 so tekmicam dovolile vsega eno točko.

Italijanski selektor je v tretjem nizu v igro poslal nekaj rezervnih igralk, čeprav so tudi te zelo dobre odbojkarice, je igra postala bolj enakovredna, končno je začel delovati tudi slovenski napad. Po asu Saše Planinšec, ki ga je potrdil šele televizijski posnetek, saj so sodniki sprva dosodili avt, so Slovenke vodile z 9:7, po nekaj točkah Mlakarjeve in asu Hutinskijeve tudi s 14:12. V minimalni prednosti so bile še pri vstopu v končnico, toda nekaj slovenskih napak je Italiji zagotovilo dve zaključni žogi. A jih ni izkoristila, Potokarjeva je izid izenačila, nato pa sta servisa Hutinskijeve prisilila tekmice v napake in Slovenke so se lahko veselile zgodovinskega niza.

To je razjezilo Italijanke, ki so na začetku četrtega niza povedle z 10:0, Slovenke so se še približale na 9:14, a po zapravljenem protinapadu in možnosti, da še znižajo zaostanek, je spet odšlo vse navzdol. šr