Energija, ki se je sprožila z zmago nad Nizozemsko, je dobila dodaten zagon v četrtfinalnem obračunu s Poljsko. Ne glede na to, da so Poljaki prišli na evropsko prvenstvo kot svetovni prvaki in da imajo v ekipi številne zvezdnike, so jih Slovenci pričakali pogumno in samozavestno. Nad Poljaki so se najprej znesli z vso močjo, toda na koncu so znali izkoristiti tudi preudarnost, kar je prineslo zmago s 3:2 (17, 19, –23, –19, 14). Slovenija bo tako prvič v zgodovini zaigrala v polfinalu evropskega prvenstva.

Slovenci so ubrali enako taktiko, kot je sicer značilna za poljsko reprezentanco. S hitrimi akcijami so vnesli visok ritem, s čimer so tekmeca postavili v podrejeni položaj. Poljaki se v takšni situaciji ne znajdejo, zato so kljub dobljenim bitkam v tretjem in četrtem nizu ostali brez končne zmage. »Zelo, zelo, zelo smo veseli. Dokazali smo sami sebi in vsem tistim, ki v nas niso verjeli, da smo lahko dobri tudi v kritičnih trenutkih in da imamo zmagovalen značaj. Že nekaj časa govorimo, da lahko premagamo vsakega, da imamo zmožnosti, in zdaj nam mora že vsak verjeti,« je povedal kapetan Slovenije Tine Urnaut. »Pri zaključni žogi Poljske za zmago nisem razmišljal, da bi lahko tekmo izgubili, pravzaprav nisem ničesar razmišljal, važno je bilo samo, da ostanemo zbrani. To smo storili in nagrada je tu. Pritisk je bil skozi vso tekmo velik, a smo ga znali premagati,« je še pristavil Urnaut, ki je bi skupaj z Mitjo Gasparinijem najboljši strelec. Oba sta vpisala po 17 točk.

Za trenutek presenečenja je poskrbel selektor Andrea Giani. Na prvih štirih tekmah na prvenstvu skoraj ni menjal, tokrat je s klopi v igro poslal kar štiri rezerviste – Danijela Konciljo, Alena Šketa, Jana Klobučarja in Miho Plota. Prav vsi so opravili svoje poslanstvo in poskrbeli, da je imela Slovenija še več adutov. Toda še bolj kot z menjavami se je Giani izkazal z njihovo pravočasnostjo. Menjal je v pravem trenutku, da je prekinil ritem tekmeca, a hkrati dvigoval lastno moštvo z novo energijo. »Fantastično, za mnoge neverjetno, zame ne. Ne morem reči, da sem nekaj takega pričakoval, a vedel sem, da imamo možnosti. Velika zmaga, fantje so odigrali veliko tekmo. Niti v enem trenutku niso padli, tudi v nizih, ki smo ju izgubili, so igrali odlično odbojko, kar je bilo najpomembnejše. Prav to sem jim dopovedoval po izenačenju na 2:2. Zavedati so se morali, da igrajo odlično in da bo še prišla priložnost. In videlo se je, da so se od prve tekme in tudi od poraza proti Belgiji nekaj naučili,« je bil iskreno zadovoljen Andrea Giani. »To so najlepši trenutki moje trenerske kariere, nekaj takega sem doživljal le kot igralec. Vseeno verjamem, da Slovenija lahko postane tudi evropski prvak.«

Kljub temu da je Slovenija letos zmagala tudi v evropski ligi, je uvrstitev med najboljše štiri na evropskem prvenstvu bistveno večji dosežek. Pri evropski ligi gre še vedno za drugorazredno tekmovanje, medtem ko je bila Slovenija v četrtfinalu evropskega prvenstva v družbi samih elitnih selekcij. Bolgarija, Nemčija, Poljska, Srbija, Italija, Francija in Rusije so vse reprezentance, ki so že osvajale odličja na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah. Če pod drobnogled vzamemo ves svet, spadajo v ožji svetovni vrh še izbrane vrste Brazilije, ZDA, Kube, Argentine in Irana. Z razvojem slovenske reprezentance mora biti naslednji cilj uvrstitev na svetovno prvenstvo, leta 2020 pa tudi preboj na olimpijske igre. Kot morebiten vrh te slovenske generacije pa se izrisuje leto 2019, ko bi Slovenija lahko pridobila organizacijo evropskega prvenstva.

Četrtfinale evropskega prvenstva: Poljska – Slovenija 2:3 (–17, –19, 23, 19, 14), Francija – Srbija 3:1 (22, 23, –14, 20), Bolgarija – Nemčija 3:0 (19, 23, 23), Rusija – Italija 0:3 (-20, -19, -19).