Slovenci so opravili popravni izpit z odliko. Ne samo da so ugnali Nizozemsko, ampak so jo z igrišča odpravili s takšno lahkoto, kot da igrajo proti kakšni eksotični reprezentanci. Slovenija je namreč vpisala gladko zmago s 3:0 (16, 19, 22), s čimer se je prvič v zgodovini uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva.

Marsikaj je pričalo proti slovenski selekciji. V skupinskem delu je vpisala dva poraza, v ključnih trenutkih so bili tekmeci bolj hrabri, nato jih je čakala še dolga pot iz Varne v Sofijo, ko so vstali iz postelje ob tretji uri zjutraj... Ključno potezo je naredil selektor Andrea Giani. Po dveh porazih je dejal, da igralcem še naprej zaupa, vendar potrebujejo predvsem več samozavesti in poguma, pri čemer je največ odgovornosti naložil na ramena najizkušenejših odbojkarjev v reprezentanci. Prav tako ni skliceval nobenih kriznih sestankov, ampak je v ekipo vnesel mirnost s preudarnimi besedami.

Na tekmi proti Nizozemski je na teren poslal isto začetno postavo kot na prvih treh tekmah. Sprejemalca sta bila Tine Urnaut in Klemen Čebulj, podajalec Dejan Vinčić, korektor Mitja Gasparini, libero Jani Kovačič, blokerja pa Alen Pajenk in Jan Kozamernik, ki je dobil prednost pred Danijelom Konciljo. Nobene revolucije ali drastičnih sprememb. Igralci so se mu znali oddolžiti. Znova je blestel Čebulj, ki je najboljši slovenski odbojkar na prvenstvu. Bistveno bolje sta igrala tudi najstarejša posameznika Gasparini in Pajenk, ki sta bila največja dolžnika po skupinskem delu. Med izkušenejše spadata še Urnaut in Vinčić, vsi štirje pa so že dolgo ogrodje reprezentance, ki je vse do včeraj poslušala očitke, da ne zna zmagati na odločilni tekmi.

»Prišli smo do velike zmage. Bistvena je bila priprava na tekmo. Fantje so znali napotke iz slačilnice prenesti na igrišče. Prikazali so dobro predstavo, in to prav vsi. Tudi pri nekaterih stvareh, pri katerih smo imeli na prejšnjih tekmah težave, smo bili tokrat precej boljši. Čeprav je bilo videti, da je bila zmaga lahka, smo se morali za to zelo potruditi. Predvsem v glavah, tehniko in taktiko tako in tako imamo. Nizozemci so igrali kot posamezniki, mi pa kot ekipa,« je povedal selektor Andrea Giani. »Nismo se dali utrujenosti. Ko smo stopili na igrišče, smo jo povsem izklopili in pozabili na napore prejšnjega dne, ko nismo imeli normalnega spanca,« je dejal Dejan Vinčić in razkril še nekaj zakulisja iz reprezentančnega hotela: »Tudi midva s Pajenkom sva se po dveh slabših tekmah pogovorila, ugotovila, da že dolgo časa igrava skupaj in da ne moreva kar naenkrat imeti težav z uigranostjo.«

Časa za počitek ne bo veliko. Že danes se bo Slovenija v četrtfinalu pomerila s Poljsko (ob 16.45). Vloge se povsem jasne. Poljaki so veliki favoriti, saj so v Bolgarijo prišli kot aktualni svetovni prvaki, Slovence pa so s 3:1 ugnali tudi v skupinskem delu. Čeprav bi bilo za Slovenijo bolje, da bi se v tej fazi tekmovanja pomerila s kakšno manj zvezdniško zasedbo, je v tem primeru morda celo dobro, da je proti Poljski v soboto izgubila. Kajti na naslednjem medsebojnem obračunu je vedno bolj motivirana zasedba, ki je prejšnjo tekmo izgubila. Koristil bo tudi zagon po včerajšnji zmagi nad Nizozemsko, predvsem pa sproščenost, saj so Slovenci že dosegli svoj cilj. Vprašanje je le, kako velika je kakovostna razlika, saj imajo Poljaki kup vrhunskih odbojkarjev. »Premagamo lahko tudi Poljake. Na prvi tekmi smo oboji igrali odlično in če bo tako tudi na drugi tekmi, so možnosti 70:30 za Poljake. Če bodo imeli nekoliko slabši dan, pa verjamem, da jih lahko premagamo,« je sklenil selektor Giani.