Četrti niz: Slovenija – Italija 25:20

Odbojkarji obeh reprezentanc so bili nervozni. Slovenci zato, ker so bili na pragu finala, in Italijani zato, ker so vedeli, da nimajo več popravnega izpita. Obe moštvi sta tako nabirali točke predvsem po zaslugi napak nasprotnika. Kljub temu so slovenski odbojkarji sredi niza prišli do prednosti. Uspeli so jo zadržati do konca, saj so Italijani povsem popustili. Slovenija je z mirno igro osvojila še tretji niz in se uvrstila v finale evropskega prvenstva.

To je največji uspeh slovenskega ekipnega športa. V finalu evropskega prvenstva je bila leta 2004 tudi rokometna izbrana vrsta, toda odbojkarska reprezentanca je do finala prišla na nevtralnem terenu in v športu, kjer je konkurenca mnogo večja.

Finale bo jutri ob 19.45. Nasproti bo stal zmagovalec drugega polfinala med Bolgarijo in Francijo.

Tretji niz: Slovenija – Italija 25:20

Boljša italijanska igra ni zmedla Slovencev. Premor jim je dobro del, saj so tretji niz spet začeli s polnimi obrati. Blestel je kapetan Urnaut, v zaključku niza se je ogrel še Gasparini. Ves čas je bil na visoki ravni tudi Čebulj, za omenjeno trojico pa Italijani niso imeli obrambe. Slovenija je le še niz oddaljena od velikega finala evropskega prvenstva.

Drugi niz: Slovenija – Italija 23:25

Slovenski odbojkarji so nadaljevali v enakem ritmu. Hitro so prišli do prednosti, toda kmalu so se prebudili tudi Italijani. Izboljšali so servis v napadu in sprejem v obrambi, s čimer so začeli zbirati več točk. Prvič so povedli pri 11:10, na kar so se spet vrnili Slovenci, ki so vodili s 16:14, toda končnica je pripadla Italiji. Izkoristila je drugo zaključno žogo za izenačenje na 1:1 v nizih. Ravno v tem obdobju je bila slovenska igra najslabša.

Prvi niz: Slovenija – Italija 25:13

Po pričakovanjih se je slovenski selektor Andrea Giani odločil za standardno zasedbo. V njej sta sprejemalca Tine Urnaut in Klemen Čebulj, podajalec Dejan Vinčić, blokerja Alen Pajenk in Jan Kozamernik, korektor Mitja Gasparini in libero Jani Kovačić.

Če se je v četrtfinalu proti Poljski zdelo, da Slovenci že ne morejo igrati boljše, so proti Italijanom znova začeli silovito. Z učinkovitim servisom so prisilili italijansko reprezentanco v slab napad, ki so ga nato zaustavljali s trdnim blokom. Bistveno boljše je na drugi strani deloval slovenski sprejem, zato so Urnaut, Čebulj in Gasparaini pridno nabirali točke. Prvi niz so Slovenci dobili, kot da igrajo proti kakšni tretjerazredni selekciji.